Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Sopeutuminen ilmastonmuutokseen Suomessa

Maa- ja metsätalousministeriö on laatinut Suomelle ilmastonmuutoksen kansallisen sopeutumisstrategian, jossa kartoitetaan sopeutumisen tarve ja mahdolliset toimenpiteet. Ilmastonmuutoksen täytyy sopeutua luonnonvara-alojen, kuten maa- ja metsätalouden, lisäksi mm. energiantuotannossa, liikenteessä, terveydenhuollossa ja matkailualalla. (MMM 2005)

Suomella on verraten hyvät mahdollisuudet sopeutua ilmastonmuutokseen korkean elintason ja verrattain vähäisten vaikutusten vuoksi. Esimerkiksi sään ääri-ilmiöt aiheuttanevat kuitenkin tulevaisuudessa nykyistä suurempaa tuhoa, ja Golf-virran pysähtymisen kaltaisiin mahdollisiin suurkatastrofeihin ei voida mitenkään sopeutua.

Maataloudessa lämpenevään ilmastoon voidaan sopeutua tukemalla viljelyn alueellista muutosta ja ottamalla käyttöön pidempään kasvukauteen sopivia viljelytekniikoita. Tuhoeläinten ja kasvitautien lisääntyminen johtanee torjunta-aineiden käytön lisääntymiseen, minkä haittoja on vähennettävä. Peltojen kunnon ylläpito on erityisen tärkeää ja ravinteiden huuhtoutumista maaperästä tulee estää mm. monivuotisten kasvien viljelyllä. (MMM 2005) Viljelijän näkökulmasta ilmastonmuutos lisää epävarmuuksia ja siihen voi varautua parantamalla tilan riskienhallintaa ja monipuolistamalla elinkeinomahdollisuuksia (esimerkiksi viljelykasvien määrää tai toimeentulon lähteitä).(MTT 2012)

Suomelle tärkeä metsätalous edellyttää lämpenevän ilmaston huomioimista puita istutettaessa. Metsien geneettisen monimuotoisuuden varmistamisella ja tuhoeläimille vastustuskykyisten kantojen käytöllä voidaan lieventää kasvituhojen lisääntymistä. (MMM 2005)

Pohjoisen lajiköyhät ekosysteemit sopeutuvat huonosti lämpenevään ilmastoon.

Luonnon monimuotoisuuden suojelu on haastavaa, koska pohjoisen lajiköyhät ekosysteemit sopeutuvat huonosti lämpenevään ilmastoon. Tilannetta voidaan helpottaa kattavalla suojelualueiden verkostolla, alkuperäisten elinympäristöjen palauttamisella ja luonnon monimuotoisuuden huomioimisella talouskäytössä olevissa metsissä. Lajien muuttamista voidaan helpottaa suunnittelemalla suojelualueet niin, että ne tarjoavat muuttoväyliä pohjoiseen. (MMM 2005)

Energiantuotannossa lämpenevä ilmasto tarjoaa mahdollisuuksia kehittää bioenergian ja vesivoiman käyttöä. Liikenteen ja yhdyskuntien infrastruktuuria on suojattava äärimmäisiltä sääilmiöiltä, kuten rankkasateilta ja tulvilta. Matkailualan on sopeuduttava lumen vähentymiseen kehittämällä uusia matkailumuotoja, ja vakuutusalalle on kehitettävä uusia rahoitusinstrumentteja ja tapoja hajauttaa riskejä. Terveydenhuollossa tärkeintä on mahdollisten helleaaltojen lisääntymiseen varautuminen mm. ilmastointia ja työsuojelua ajatellen. (MMM 2005)

MMM 2005: Suomen kansallinen sopeutumisstrategia

MTT 2012: Ilmastonmuutos ja maaseutu -verkkosivusto