Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii tekoja

[link]creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/[text]CC BY-NC-ND[text][link] [link]flickr.com/photos/polttavakysymys/3889878572/in/set-72157621992278479[text]Polttava kysymys @ Flickr[text][link]

Ilmastonmuutoksen eteneminen ei vielä ole karannut käsistämme. Meillä on mahdollisuus ja velvollisuus tehdä omalta osaltamme voitavamme, jotta myös tulevilla sukupolvilla on kotinaan planeetta, jonka ilmasto mahdollistaa hyvän elämän edellytykset.
 
Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii erilaisia toimia kaikilla ihmistoiminnan osa-alueilla. Kuka tahansa voi tehdä jotakin - kaikenlaisille taidoille on käyttöä ja tarvetta. Tälle sivulle on koottu ideoita siihen, kuinka sinä voit toimia ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa.
 
 

Vaikuttamistavat sen mukaan, onko aikaa käytettävissäsi vähän vai paljon 

 
Ilmastovaikuttamiseen voi ryhtyä kuka tahansa, olipa vaikuttamiseen käytettävissä aikaa vähän tai paljon. Monia vaikuttamistapoja voi myös tehdä kevyemmin tai intensiivisemmin. Tässä listassa on laitettu vaikuttamisen tavat järjestykseen vähiten aikaa vaativista alkaen:
 
 • liity ilmastonmuutoksen hillitsemistyötä tekevään järjestöön 
 • lahjoita tai sijoita rahaa päästöjä vähentäviin projekteihin
 • jaa ilmastolinkkejä ja tapahtumakutsuja sosiaalisessa mediassa
 • keskustele aiheesta lähipiirisi kanssa
 • näytä esimerkkiä: vähennä oman elämäsi hiilijalanjälkeä
 • ota yhteyttä päättäjiin – kirjoita, soita, tapaa itsenäisesti tai kansalaisjärjestön kautta
 • edistä eettisiä sijoituksia - pyydä oppilaitostasi, eläkerahastoasi, seurakuntaasi jne. luopumaan sijoituksista fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin
 • kirjoita mielipidekirjoitus lehteen
 • järjestä mielenosoitus tai osallistu sellaiseen
 • bloggaa ilmastonmuutoksesta ja sen ratkaisuista
 • tee vapaaehtoistyötä järjestössä tai kampanjassa
 • vaikuta työsi kautta
  • jos olet maanviljelijä, tutustu ilmastoviisaisiin viljelytapoihin ja karjatalouteen
  • jos olet tehdas- tai toimistotyöläinen, muuta työpaikkaasi kohti energia- ja resurssitehokkuutta
  • jos olet opettaja, käytä mahdollisuuksia ilmastokasvatukseen
 • hakeudu päättäjäksi – lähde mukaan politiikkaan

Ehdota omaa vaikuttamistapaa! Ota yhteyttä sivuston ylläpitäjään toimitus@ilmasto.org.

Liity järjestöön ja osallistu toimintaan

Ilmasto.org -sivua ylläpitävät järjestöt tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia osallistua ilmastovaikuttamiseen ympäri Suomen. Katso lista ympäristö- ja kehitysjärjestöjen ilmastotoiminnasta täältä. Tule mukaan: osallistu tai liity jäseneksi!

Lahjoita, sijoita ja edistä eettisiä sijoituksia

Ilmastonmuutoksen torjuntaa voi edistää myös lahjoittamalla tai sijoittamalla rahaa. Tukemalla järjestöjen työtä annat muille resursseja vaikuttaa puolestasi ilmasto- ja energiapolitiikan päätöksiin. Sijoitukset esimerkiksi uusiutuvaan energiaan tai metsitykseen voivat vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä nopeasti ja konkreettisesti. Edistä eettisiä sijoituksia: Pyydä oppilaitostasi, eläkerahastoasi ja seurakuntaasi jne. luopumaan sijoituksista fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin. Ota yhteyttä pankkiisi  ja pyydä, pyydä, että he tarjoaisivat ilmaston kannalta kestävän sijoittamisen vaihtoehtoja ja etteivät he investoisi fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin. Jos omistat itse sijoituksia, niin luovu sijoituksista fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin. Vaadi pankeilta parempaa palvelua koskien erityisesti laajoja fossiilisten polttoaineiden tuottajista vapaita osake- ja indeksirahastoja.

Viralliset osallistamiskanavat

Ilmastonmuutoksen hillinnän tärkeydestä voi aika ajoin muistuttaa myös erilaisten virallisten osallistamiskanavien kautta. Osallistamiskanavia on niin paikallisilla ja kansallisella tasolla  kuin kansainvälisillä tasollakin.

Vaikuta politiikkaan

Ilmastonmuutoksen torjumista voi edistää myös äänestyskäyttäytymisellä. Lisäksi poliitikoihin voi vedota vaalien välilläkin. Kirjoita päättäjille tai vaikuta virallisia osallistumiskanavia pitkin. Tee kuntalaisaloite tai lähde itse mukaan politiikkaan vaikuttamaan.