Satatuhatpäinen massa vyöryi Kööpenhaminan kaduille reilun ilmastopolitiikan puolesta

12.12.2009

Lauantaina nähtiin suurin kansalaisyhteiskunnan voimannäyte Kööpenhaminan ilmastokokouksen aikana, kun järjestäjien arvion mukaan 100 000 ihmisen massa vyöryi Kööpenhaminan kaduilla vaatien oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa.

Mielenosoittajat vaativat reilua, kunnianhimoista ja sitovaa ilmastosopimusta. Tuhansissa kylteissä julistettiin, että “There is no planet B” ja perättiin ilmasto-oikeutta sekä ryhtymistä puheista tekoihin.

Karnevalistisen hilpeässä kulkueessa nähtiin näyttäviä lavarakennelmia ja tanssittiin samban ja ruotsi-popin tahdissa. Mielenosoittajat tarpoivat kuuden kilometrin matkan Kööpenhaminan keskustasta Bella Centeriin, jossa ilmastoneuvottelut käydään.

Kulkueessa oli edustettuna kirjava joukko poliittisia puolueita, kansalaisjärjestöjä ja aatesuuntia. Mukana oli myös useista suurmielenosoituksista tuttu ”musta blokki”, joka odotetusti lietsoi levottomuuksia kulkueen hännillä muun muassa rikkomalla ikkunoita. Poliisi pidätti joitakin satoja, joista tiettävästi yksi oli Suomesta. Valtaosassa kulkueesta tunnelma oli kuitenkin rakentava ja juhlava.

Suurin osa suomalaisista mielenosoittajista saapui Kööpenhaminaan perjantain aikana yhteisillä bussikuljetuksilla. Joukossa on jäseniä muun muassa Vasemmistonuorista, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitosta, Maan ystävistä ja Hyökyaalto-ryhmästä, mutta joukossa on myös itsenäisesti matkaan lähteneitä aktivisteja. He osallistuvat viikonlopun aikana Kööpenhaminassa myös muihin ilmastoaiheisiin tapahtumiin, kuten keskustelutilaisuuksiin ja kulttuuritapahtumiin.

Hanna Sauli

Kuvia tapahtumasta ilmasto.org Facebook-sivulla