Seal the Real Deal!

30.11.2009

Seal the real climate deal! by Seppo Leinonen

Intia – agitaattori vai rauhantekijä?

26.11.2009

Ensi näkemältä YK:n ilmastoprosessin nykytilasta saa synkän kuvan. Neuvottelujen näkyvä osa, jossa maat ja maaryhmät antavat virallisia lausuntojaan, on tiukassa takalukossa. Samat kipukysymykset, joista on väännetty kättä jo vuosikausia ovat auki kuin järven selälle antava kuuman saunan ovi. Hieman toivoa kuitenkin on, vaikka aika käykin vähiin. Yleiskuvaa tummentaa muna vai kana -tilanne, jossa yhtäkään [...]

Kiina – vastuullinen kehitysmaa

24.11.2009

Kiinan rooli kansainvälisessä ilmastopolitiikassa on erittäin tärkeä, mutta kahtiajakoinen. Toisaalta Kiinan noin 10 prosentin vuosittainen talouskasvu on johtanut mittaviin ympäristöongelmiin ja nostanut maan maailman suurimmaksi kasvihuonepäästöjen tuottajaksi. On arvioitu, että vaikka kaikki muut maailman maat leikkaisivat päästöjään 80 prosenttia, mutta Kiina jatkaisi päästöjen tuottamista nykyiseen tapaansa, nousisi maailman keskilämpötila 2,7 astetta vuoteen 2050 mennessä.

Hyviä kansallisia toimenpiteitä, aliarvioitu uhka

10.11.2009

Venäjän korkein johto ei vielä tunnista kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisen itseisarvoa, vaikka asia onkin hiljalleen muuttumassa positiivisempaan suuntaan. He ovat nyt myöntäneet, että ilmastonmuutos on ihmisten aiheuttamaa ja että se on globaali uhka, mutta sitä, että vaara on todellinen nyt myös Venäjällä, ei ole vielä huomattu. Tilanne on jo kriittinen ja tulee olemaan sitä yhä enemmän vuoden 2010 jälkeen. Toisaalta viranomaiset tunnustavat muiden maiden huolestuneisuuden ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat vahingot muualla maailmassa.