Kööpenhaminassa vaaditaan myös ruokaoikeudenmukaisuutta

17.12.2009

Kööpenhaminan ilmastokokouksen sivutapahtumissa sekä lukuisissa muissa tapahtumissa kaupungilla ruokatalous muuttuvassa ilmastossa puhuttaa. Viime sunnuntaina keskustan valtasi iloinen, värikäs ja sambarytmein varustettu viljelijöiden ja maatalouden sekä ruoantuotannon tulevaisuudesta huolestuneiden marssi. Paikalla oli vihaisia viljelijöitä kolmansista maista mm. Via Campesina! liikkeen mobilisoimana.

Liikkeen läsnäoloa maustaa laaja aktivistijoukko, johon lukeutuu myös suomalaisia. Suomessa nousussa oleva lähiruoka ja aktivisteille rakas veganismi ovat tulleet tutuksi kokousturisteille niin aktivistien järjestämissä joukkoruokailuissa kuin Bella Centerin lounasravintoloissa, joissa tarjoillaan pääasiassa luomu- ja lähiruokaa.

Marssiin osallistuneita aktivisteja yhdistää huoli nykyisen ruoantuotannon tuottamista päästöistä ja epäoikeudenmukaisuudesta jakelujärjestelmissä; Kotimaisessakin lihantuotannossa pääasiallisena rehuna käytetään Etelässä tuotettua monokulttuuriviljelmien soijaa. Monet biopolttoaineet vaativat tilaa muilta viljelmiltä. COP15-neuvottelujen riskinä nähdäänkin, että ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä päädytään kannustamaan monokulttuuriplantaasien lisäämiseen.

Vallitsevan maatalousbisneksen käytänteitä kritisoivaa Resistance in ripe! tapahtumaa järjestävän suomalaisen Päivi Mattilan mielestä maatalousaiheet kuuluvat oleellisena osana ilmastokokouksen aiheisiin, sillä maatalous tuottaa 32 prosenttia päästöistämme. Mattilan mukaan liike vaatii kasvihuonepäästöjen nollaamista ja erityisesti se vastustaa agribisneksen toimintaa ja supermarketteja. Agropolttoaineet ja rehusoijaplantaasit vaarantavat pienviljelijöiden toimeentulon niin etelässä kuin pohjoisessakin. Pienviljelijöiden liikkeen sanoman keskeisin osa onkin siirtyä hajautettuun ja paikalliseen ruuantuotantoon.

Senni Luosujärvi


Share