Vihreät puolueet haluavat laillisesti sitovan sopimuksen, vasemmisto kaataisi ensin kapitalismin

15.12.2009

Kansalaisjärjestöjen Klimaforumilla Kööpenhaminassa Vihreät poliitikot viideltä eri mantereelta ja vasemmistopoliitikot viidestä Euroopan maasta kokoontuivat linjaamaan ilmastopolitiikkaansa sunnuntaina 13. joulukuuta. Molemmat ryhmät vaativat ilmasto-oikeudenmukaisuutta, mutta retoriikka ja esiintyminen erosivat toisistaan jyrkästi.

Vihreät esiintyivät suureellisesti Klimaforumin pääsalissa salamavalojen välkkeessä ja vaativat raivokkaissa puheenvuoroissaan hallituksiaan ryhdistäytymään. Kaikki puhujat tuomitsivat oman mantereensa hallitusten ilmastopolitiikan murheellisen huonoksi.

Vihreät Klimaforum paneelissa 13.12.2009

Vihreät poliitikot viideltä mantereelta puhuvat Klimaforumissa Kööpenhaminan tilanteesta.

Euroopan Vihreiden varapuheenjohtajan Rebecca Harmsin mielestä EU on epäonnistunut täydellisesti Kööpenhaminan neuvottelujen solmujen avaamisessa. EU:n olisi pitänyt luvata lisää rahoitusta kehitysmaille perjantaina päättyneessä huippukokouksessaan. Lisäksi EU luo vaikeuksia neuvotteluihin ajamalla metsähakkuille sellaista erityiskohtelua, joka hyödyttää maita, joilla on paljon metsää – sellaisia maita kuin Suomi, Harms totesi.

Christine Milne Australiasta haukkui Australian hallituksen, joka kulkee hiiliyhtiöiden talutusnuorassa. Elisabeth May Kanadasta vaati Obamaa toimimaan kongressin ohi, sillä mikä tahansa mikä läpäisee Yhdysvaltain kongressin, ei läpäise ilmaston asettamaa haastetta. “Selvästikään Obama ei ole Bush, mutta Yhdysvallat on yhä Yhdysvallat”, May summasi Yhdysvaltojen politiikan Kööpenhaminassa ja sai raivokkaat suosionosoitukset.

Vihreiden yhteinen sanoma oli, että juridisesti sitova sopimus voidaan edelleen saavuttaa Kööpenhaminassa, ja se on pakko saada aikaiseksi. “Sääntöjen on pakko muuttua, sillä elämme absurdin kulutuksen maailmassa”, tiivisti ranskalainen meppi José Bové. Hän uskoi, että lauantain valtava mielenosoitus oli osoitus siitä, että uusi aikakausi on alkamassa.

Ruotsin, Tanskan, Saksan, Iso-Britannian, Portugalin ja Euroopan vasemmistopuolueiden puhujat painottivat omassa tilaisuudessaan, että ympäristöongelmat on nähtävä ennen kaikkea sosiaalisina ongelmina ja tasa-arvo-ongelmana. Siksi vain vasemmistopuolueilla voi olla ratkaisuja niihin, eikä ilmastonmuutos tule koskaan olemaan oikeistolainen poliittinen kysymys.

Vasemmistopoliitikot kritisoivat nykyistä ilmastopoliittista keskustelua siitä, että tarjotut ratkaisut eivät haasta järjestelmää, vaan pyrkivät sen sääntöjen puitteissa pieniin parannuksiin. Ilmastonmuutos on seurausta kapitalismista, ja siksi brittiläisen Ian Terryn mukaan vallankumous on todellisuudessa ainoa tapa ratkaista ongelma. Vasemmistoliike ja ilmastoliike ovat voimia, jotka voivat tarjota toisilleen ratkaisevaa tukea.

Kärjistäen Vihreiden poliitikkojen tavoitteena ympäri maailman näyttää siis olevan nykyisen ilmastopolitiikan tavoitteiden reipas kiristäminen ja kierrosten lisääminen neuvotteluihin, kun taas vasemmiston puhujat profiloituivat vaatimalla koko kapitalistisen järjestelmän murrosta. Liikkeiden huoli ilmastonmuutoksesta on kuitenkin yhteinen.

Hanna Sauli


Share