Toista Kööpenhaminaa ei tule

10.12.2009

EU:n uusi ilmastokomissaari Connie Hedegaard viestitti viime viikonloppuna päättyneeseen Copenhagen Climate Exchange -tapahtumaan osallistuneille kansalaisjärjestöille selkeän viestin: “Kasvattakaa painetta poliittisiin päättäjiinne. Seuraavaa Kööpenhaminaa ei välttämättä tule.”

Hedegaardin huoli liittyi Kööpenhaminan kokouksen kokoisten maailmanlaajuisten kokousten järjestämisen vaikeuteen. Milloin edellisen kerran yli sadan valtion päämiehet USA mukaan luettuna on saatu koottua yhteen? Seuraava vastaava tilaisuus saada aikaan vahva sitova poliittinen sopimus voi tulla vasta vuosien päästä – jos koskaan.

Nyt jos ikinä on oikea aika muistaa kokouksen todellinen tarkoitus – saada ilmaston lämpeneminen pysähtymään. Hedegaard uskoi vahvasti siihen, että jokainen yhteydenotto poliittisiin päättäjiin ja jokainen lehtijuttu aiheesta nostattaa painetta. Poliittiset päättäjät tarvitsevat hänen mukaansa nyt vahvaa selkänojaa kansalaisilta, jotta he ymmärtävät mahdollisimman kovienkin päästövähennysten saavan heidän äänestäjiensä tuen.

Vain muutama vuosi sitten ilmastonmuutos ei ollut vielä valtion päämiesten asialistoilla heidän tavatessaan toisiaan. Tänään ennen kuin Barack Obama otti Oslossa vastaan Nobelin rauhanpalkinnon, oli hän käynyt pitkän keskustelun ilmastonmuutoksesta Norjan pääministeri Jens Stoltenbergin kanssa. USA:n lupaukset ilmastonmuutoksen torjumisesta ovat vielä hyvin riittämättömiä. Siitä huolimatta tilanne on huomattavasti kohentunut muutaman vuoden takaiseen.

Suomalaisista poliittisista päättäjistä Kööpenhaminassa avainasemassa ovat Tarja Halonen, Matti Vanhanen ja Paula Lehtomäki. Heidän on vietävä kokoukseen viestiä, että Kööpenhaminan kokoussaleista ei poistuta ilman kunnianhimoista poliittisesti sitovaa sopimusta. Kaikki toimet jotka johtavat tämän tavoitteen saavuttamisen vaikeutumiseen ovat vääriä.

Ainakin suomalaisessa poliittisessa keskustelussa sopimuksen syntymistä on epäilty sillä perusteella, että sitovaa sopimustekstiä ei voi syntyä muutamassa päivässä. Aikaa tärkeämpää on kuitenkin tahto. Ilmastosopimuksen sihteeristöltä löytyy kyllä allekirjoitettavaksi valmiita malleja lukuisista eri sopimusvaihtoehdoista.

Kööpenhaminasta ei poistuta ilman sopimusta.

Riku Eskelinen


Share