Miten vanha olet vuonna 2050?

11.12.2009

Vaikka joitakin ilmastonmuutoksen seurauksia on jo nähtävissä, tulee ilmastonmuutos koskettamaan erityisesti nykyisiä nuoria, lapsia ja tulevia sukupolvia.

Ilmastokonferenssin keskiviikon sukupolvien välisen tasa-arvon päivässä keski-ikäisiä ja sitä vanhempia päättäjiä haluttiin muistuttaa, keiden puolesta he tekevät päätöksiä. Lukuisten onnistuneiden oheistapahtumien lisäksi konferenssiin osallistuvat nuoret haastoivat harmaan pukumassan pukeutumalla kirkkaan oransseihin t-paitoihin, joissa kysyttiin “Kuinka vanha olet vuonna 2050?”.

Don't brackett our Future 10.12.2009

Päivä huipentui illallisvastaanottoon, jonne UNFCCC:n tärkeä sihteeri Yvo de Boer tuli tervehtimään nuoria. Yvon viesti oli kannustava: te nuoret onnistutte tekemään näkyväksi, miten tärkeitä päätöksiä tällä tehdään, teidän läsnäolonne ansiosta yksikään neuvottelija ei voi unohtaa, mistä täällä todella on kyse.

Olen itse 25-vuotias opiskelija ja Kööpenhaminassa Allianssin eli Suomen nuorisojärjestöjen edustajana. Konferenssin ilmapiiri on ollut muutaman ensimmäisen päivän ajan huumaava ja hämmentävä. Välillä minua on tuskastuttanut, miten hitaasti neuvottelut etenevät ja miten vaikea niihin on vaikuttaa. Olikin hienoa nähdä, miten nuoret ympäri maailmaa näkyivät ja kuuluivat yhtenäisenä joukkona, ja miten positiivisesti neuvottelijat ja muut konferenssivieraat huomioivat näkökulmaamme.

Ilona Mäkinen


Share