Iloista ja värikästä menoa Kööpenhaminan kaduilla!

18.12.2009

Neuvottelusalien ulkopuolelta Kööpenhaminasta on kuulunut monenlaisia uutisia kaupungilla tapahtuvista levottomuuksista. Suurin osa marsseista, mielenosoituksesta ja tempauksista on kuitenkin ollut värikkäitä ja innostavia tapahtumia niin osallistujille kuin kadunkulkijoillekin. Tapahtumia järjestetään tarpeesta viestiä ihmisten huolesta ja vaihtoehtoisista ratkaisuista. Parhaiten ihmisiä saakin mukaan kun järjestäjä on luotettavalta ja mielenosoitus hyvin järjestetty. suurin osa tapahtumista

Uutisoinnissa mielenilmauksien päällä kuitenkin leijuu musta pilvi. On harmillista, että hartaasti ja avoimesti valmisteltujen väkivallattomien tempausten ja marssien viesti vääntyy kiistelyksi oletettavissa olevista rähinöistä ja epäasiallisista osallistujista. Muutamissa mielenosoituksissa poliisit ovat ottaneet ihmisiä kiinni hanakasti, mutta suurin osa on jäänyt ilman mitään syytettä. Suurimmassa osaa mielenosoituksia osallistujilla on ollut vapaus poistua tapahtumasta, vaikka mielenosoitus olisikin tiukasti vartioitu.

Poliisin toisinaan koville otteille on toki omat syynsä. Uutisoinnin mukaan Tanskan oikeusministeri Brian Mikkelsen on ollut tyytyväinen; poliisin tiukoilla otteilla on saatu estettyä ylimääräistä mellakkointia, tulipaloja ja vandalismia sekä toisiin kansalaisiin ja poliisiin kohdistuvaa väkivaltaa.  Oikeusministerin mielestä mielenosoittajien pidätyksen jälkeinen kohtelu on silti ollut asiatonta.

Kyynelkaasua ja putkareissuja on kuitenkin tapahtunut myös ilman mitään ilmeisiä syitä. Näin on tapahtunut siitäkin huolimatta, että poliisi on koulutettu tunnistamaan niin sanotut rähinöitsijät “tavallisista mielenosoittajista”. Harmittava ylilyönti tapahtui esimerkiksi maanantaina vapaakaupunki Christianiassa, Kööpenhaminan keskustassa. Poliisi ampui kyynelkaasua keskelle illanviettoa, jossa oli tunnettuja puhujia, iloisia ihmisiä ja hyvä meno. Syyksi on ilmoitettu lähistölle rakennetut palavat barrikadit ja lentävät esineet poliisia kohti. Todellisuudessa poliisi oli piirittänyt alueen jo hyvissä ajoin ennen kyseisiä tapahtumia. Monet osallistujat kysyivät hämmentyneinä mitä he olivat tehneet saadakseen moisen kohtelun.

Tapahtumat uutisoitiin käytännössä mielenosoittajien pidättämisenä. Paljon enemmän oikeutta tapahtumalle olisi kuitenkin tehnyt uutisointi vaikka suomalaisvoimin alueelle rakennetusta saunasta tai juhlissa mm. Naomi Kleinin johdolla puhutuista aiheista.

Jatkuva poliisin läsnäolo varmasti hämmentää monia ja metroasemien sulkemiset tai bussireittien perumiset saattavat ajoittain harmittaa. Käytännössä niin Bella Center kuin Kööpenhaminan kadutkin ovat olleet enimmäkseen rauhallisia, eikä tilanne ole ollut sen uhkaavampi kanssakulkioille kuin mielenosoittajillekaan. Yhtä lailla häiriötä liikenteelle aiheuttaa myös korkea-arvoisien vieraiden saapuminen poliisiautoineen ja helikoptereineen.

Kööpenhaminassa järjestetyt mielenosoitukset ja tapahtumat ovat kaikesta negatiivisesta huomiosta huolimatta osallistumisen arvoisia. Kansalaisyhteiskunnan sanomalla on asemansa demokratiassa ja turhalla pelkäämisellä emme voi yhdessä muuttaa asioita.

Senni Luosujärvi