Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Uusi sopimusluonnos avattuna • 12.12.2015ilmastokokousilmastoneuvottelutPariisi2015sopimusluonnos

Oras Tynkkynen

Pariisin ilmastokokouksen viimeinen päivä oli hymyä, halauksia ja taputuksia täynnä. Kokousta taidokkaasti vetänyt Ranskan ulkoministeri Fabius jätti neuvottelutekstistä uuden version, joka sai voittopuolisen lämpimän vastaanoton.

Mikä tekstissä sitten muuttui neuvottelujen loppumetreillä? Monessa asiassa mentiin ilmaston kannalta parempaan suuntaan, ja heikennykset jäivät maltillisiksi.

Ratkaisevin parannus koski maiden päästösitoumusten arviointia ja tarkistamista matkan varrella. Tarkistamiseen velvoitetaan vahvemmin ja varhemmin - juuri niin kuin blogissa aiemmin toivoin. Sopimus antaa siis paremmat eväät nostaa nykyisten päästösitoumusten kunnianhimon tasoa.

Pitkän aikavälin päästötavoite muotoiltiin aiempaa koukeroisemmin. Sisältö on silti sama: vuosisadan toisella puoliskolla maailmalla on edessään nettona nollapäästöt.

Päästösitoumuksia kuvaavaan artiklaan palasi vanha kahtiajako teollisuus- ja kehitysmaihin. Se ei ole kuitenkaan kohtalokasta. Moni kehitysmaa sitoutuu joka tapauksessa roimiin päästörajoituksiin, ja loppujakin kannustetaan samaan tulevaisuudessa.

Köyhien maiden ilmastotyöhön luvattu vähintään sadan miljardin euron vuotuinen potti siirtyi sopimustekstistä oikeudellisesti vähemmän sitovaan kokouspäätökseen. Summa on yhtä kaikki sama, ja ensi vuosikymmenellä tavoitetta on tarkoitus tiukentaa entisestään.

Kehitysmaille tärkeä vahingot ja menetykset (loss and damage) sai oman artiklansa. Yhdysvallat sai puolestaan kirjauksen, että pykälästä ei voi seurata teollisuusmaille korvausvaatimuksia.

Maiden sitoumusten seurantaa koskeva linjaus muotoiltiin kaikille maille yhtäläiseksi. Kehitysmaat saavat kuitenkin tarvittaessa joustovaraa, niin kuin reilua onkin.

Iloinen yllätys oli sekin, että sopimukseen saatiin ujutettua toimeenpanon valvontaa (compliance) koskeva muotoilu. Aiemmin suvereniteettiaan mustasukkaisesti vahtinut Kiinakin siis hyväksyy nyt ajatuksen, että kansainvälinen yhteisö voi punnita sen ilmastotoimien toteutumista.

Paketti on tasapainoinen, ja sieltä voi tunnistaa jokaiselle maaryhmälle tärkeitä tavoitteita. Ranska on tehnyt puheenjohtajana hyvää työtä kaikille kelvollisen sovun rakentamiseksi.

Pariisin ilmastokokouksen puheenjohtaja Laurent Fabius. Kuva Oras Tynkkynen.