Uskonnolliset johtajat kehottavat toimiin ilmastonmuutosta vastaan • 19.11.2015ilmastoetiikkaPariisi

Jaro Karkinen
Changemaker-verkoston ympäristöryhmän vastaava

Syyskuussa uutisoitiin paavi Franciscuksen ilmastokannanotoista hänen Yhdysvaltain-vierailunsa yhteydessä. Puheessaan paavi totesi ilmastonmuutoksen olevan ”ongelma, jota ei enää voi jättää tulevien sukupolvien ratkaistavaksi”. Jo kesällä Vatikaani oli julkaissut paavillisen kiertokirjeen, jossa Franciscus toteaa ilmastonmuutoksen olevan tieteellinen tosiasia ja ihmisen aiheuttama sekä vaatii kaikkia maailman katolilaisia ottamaan ongelman vakavasti. 

Uskonnot eivät kuitenkaan ole havahtuneet ilmastonmuutoksen ongelmiin vasta nyt. Jo vuonna 2010 uskonnolliset johtajat vetosivat G8-maiden kokouksen yhteydessä ympäristön ja köyhien puolesta. Osallistujien joukossa oli silloin kristittyjä, juutalaisia, hinduja, šintolaisia, buddhalaisia, muslimeja sekä sikhejä. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen otti osaa kokoukseen, joka vaati ilmaston lämpenemisen pitämistä alle kahdessa asteessa.

Viime vuosikymmeninä ympäristönsuojelu on ymmärretty yhdeksi kaikkien uskontojen jakaman lähimmäisenrakkauden toteuttamisen muodoista. Samoin jokainen maailmanuskonnoista tunnustaa ajatuksen ihmisen vastuusta ympäröivästä maailmastamme. Eikä tämä ajatus — olkoonkin, että se viime aikoina on saanut yhteiskunnallisen luonteen — ole lopulta uusi tai radikaali: jo Franciscus Assisilainen, jolta nykyinen paavi on ottanut nimensä, saarnasi 1200-luvulla eläinten lempeän kohtelun puolesta, ja ihmiskunnan vanhimmassa tunnetussa romaanissa, 2000-luvulta eKr. peräisin olevassa Gilgameš-eepoksessa, päähenkilöt harmittelevat ahneuksissaan kaatamaansa suurta seetripuumetsää.

Uskonnollisten johtajien aktiivinen ote ilmastonmuutoksen torjuntaan ei kuitenkaan ole miellyttänyt kaikkia, kuten arvata saattaa. Yhdysvalloissa republikaanien presidenttikisaan osallistuva Jeb Bush, joka on myös yksi maan korkeimman profiilin katolilaisista, totesi ”kunnioittavansa paavia” mutta sanoi myös, ettei tämän tulisi ottaa kantaa ilmastonmuutokseen liittyviin asioihin, koska ”hän ei ole tieteilijä”. No, tiedätkös, Jeb — kyllä ne tieteilijätkin ovat samaa mieltä paavin kanssa.

kuva Jaana Rissanen / Changemaker

Changemakerin esittelypiste Mahdollisuuksien torilla Joensuussa. Kuva: Jaana Rissanen/Changemaker