Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ulosmarssi Varsovan ilmastoneuvotteluista: päättäjien kuunneltava ihmisiä, ei fossiiliteollisuutta • 21.11.2013

Jonas Biström, Kaisa-Reeta Koskinen, Sarianna Mankki

Sadat ilmastoaktivistit marssivat torstai-iltapäivänä 21.11. ulos Varsovan ilmastoneuvotteluista. Neuvotteluista poistuivat myös Maan ystävien, Greenpeacen ja 350.orgin kansainvälisiin verkostoihin kuuluvat kansalaisjärjestödelegaatiot. Ulosmarssiin osallistui useita liikkeitä ja järjestöjä, muun muassa Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC, WWF, Oxfam, ActionAid, Pan-African Climate Justice Alliance, Bolivian Platform on Climate Change ja Jubilee South (APMDD). Ulosmarssijat edustavat todellisia ilmastotoimia vaativia miljoonia ihmisiä ympäri maailman.

Ulosmarssiin osallistuneet järjestöt arvostelivat neuvotteluja siitä, että suuret fossiilienergiayhtiöt ovat saaneet runsaasti tilaa. Neuvottelujen isäntämaa Puola on yhdessä sponsoriyritysten kanssa käyttänyt neuvotteluita hyväkseen muun muassa ilmastonmuutoksen ja kivihiilen haittoja vähätelläkseen. Osa kehittyneistä maista on samaan aikaan jopa heikentänyt aiempia riittämättömiä lupauksiaan päästöjen vähentämiseksi.

“Neuvottelijoilla Varsovan kokouksessa ei näytä olevan mitään käsitystä siitä, miten kiireellisestä ja vakavasta asiasta on kysymys. Hallitusten venkoilu ei vastaa ilmastohaasteen mittasuhteita millään mittarilla”, sanoo Suomen Maan ystävien puheenjohtaja Jonas Biström.

Maan ystävät ja Greenpeace marssivat ulos nyt käynnissä olevasta kokouksesta, ei koko kansainvälisestä ilmastoneuvotteluprosessista. YK:n ilmastoneuvottelut ovat edelleen ainoa globaali ja demokraattinen ilmastopolitiikan foorumi, ja tarve sille on yhä olemassa.

“Tulevissa osapuolikokouksissa eri maiden neuvottelijoiden on kuunneltava ihmisten vaatimusta ilmastokatastrofin pysäyttämisestä, ei menneisyyteen lukkiutuneita yrityksiä. Politiikassa, taloudessa ja elämäntavassamme tarvitaan suunnanmuutos kohti vähähiilistä yhteiskuntaa,” toteaa Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen.

Suomen Maan ystävät, Greenpeace ja 350 Suomi odottavat myös Suomen hallitukselta uusia ulostuloja kansainvälisten neuvotteluiden edistämiseksi. Suomen tulee pikimmiten tarkistaa päästövähennystavoitteitaan ilmastotieteen mukaisiksi ja säätää vahva ilmastolaki varmistamaan päästövähennysten johdonmukainen, vaikuttava ja ennustettava toteuttaminen.

Lisätiedot:

Jonas Biström, puheenjohtaja, Maan ystävät, jonas.bistrom@maanystavat.fi, 044 021 6668

Kaisa-Reeta Koskinen, energiavastaava, Greenpeace, kaisa-reeta.koskinen@greenpeace.org, 040 7641 012

Sarianna Mankki, 350 Suomi, sarianna@350finland.org, 050 3695 680

Kuvia ulosmarssista päivitetään osoitteeseen http://www.flickr.com/photos/foeeurope.