Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ulkoistavatko teollisuusmaat päästönsä? • 13.12.2009Kööpenhamina

Hanna Sauli

Vaikka neuvottelijat pitivät sunnuntaina lepopäivää, Kööpenhamina kuhisi edelleen lukuisista tapahtumista. Kansalaisjärjestöjen ilmastokeskuksessa Klimaforumissa Iso-Britannian Maan ystävien (FoE UK) paneeli vastusti yksimielisesti teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välisiä päästökauppamekanismeja.

Valtioiden välisen päästökaupan tarkoitus on se, että päästöille asetetaan tietty katto, jonka puitteissa valtiot voivat ostaa toisiltaan oikeutta saastuttaa rahoittamalla vastaavan määrän päästövähennyksiä toisen valtion alueella. Järjestelmän tarkoituksena on, että päästövähennykset toteutettaisiin siellä, missä se on halvinta.

FoE UK:n tilaisuudessa päästökaupasta kirjoittanut Larry Lohmann totesi, että järjestelmän tavoite on yksityisen sektorin rahojen säästäminen. Sen ansiosta teollisuus ja energiayhtiöt voivat viivyttää omien päästövähennystensä toteuttamista ja siirtymistä puhtaaseen teknologiaan. Näin välttämätön rakenteellinen muutos viivästyy ja teollisuusmaiden riippuvuus fossiilisista polttoaineista säilyy ennallaan.

Toinen tunnettu alan kirjailija, George Monbiot, laski puheenvuorossaan, että tarpeelliset päästövähennykset on mahdotonta saavuttaa, jos länsimaat ulkoistavat esimerkiksi puolet vuoteen 2050 mennessä tarvittavista päästövähennyksistään kehitysmaihin. Tämä merkitsisi sitä, että kehitysmaiden kokonaispäästöjen olisi oltava negatiiviset.

FoE UK:n mukaan maiden välinen päästökauppajärjestelmä ei ole tuottanut lainkaan päästövähennyksiä, vaikka se on ollut käytössä jo kymmenen vuotta. Järjestö arvioi, että teollisuusmaiden kehitysmaissa toteuttamat päästövähennysprojektit ovat enimmäkseen sellaisia, jotka olisivat toteutuneet muutenkin. Niillä ei siis saada aikaan ylimääräisiä päästövähennyksiä.