Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Toyi-toyi! • 29.11.2011Durbanetelän kansalaisjärjestöt

Hanna-Liisa Kangas
Ilmastovastaava,
WWF Suomi

COP17-ilmastokokous järjestetään tänä vuonna Etelä-Afrikassa, maassa jolla on vaikea lähihistoria. Apartheid kaatui vuonna 1993, pitkälti aktiivisen kansalaistoiminnan ansioista. Monet apartheidin kaatumisen takana olleista avainhenkilöistä toimivat nyt ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. He näkevät ilmastonmuutoksen seuraavana suurena ongelmana, joka on pakko ratkaista ja laittavat energiansa ja tahtonsa ongelman ratkaisemiseksi. Tunnen olevani etuoikeutetussa asemassa, kun saan työskennellä näiden upeiden henkilöiden rinnalla.

Etelä-Afrikka kärsii jo nyt ilmastonmuutoksen aiheuttamista sään ääri-ilmiöistä. Surullinen muistutus tästä oli sunnuntai-illan myrsky Durbanissa, joka vaati kahdeksan kuolonuhria. Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen onkin erityisen tärkeää juuri Afrikan maille ja tämän vuoksi on hienoa, että Etelä-Afrikka toimii tämän vuoden ilmastokokouksen puheenjohtajamaana.

Yksi ensimmäisiä asioita, joita opin tullessani tanne Durbaniin oli toyi-toyi . Toyi-toyi on eräänlainen tanssi (alkujaan sotilasmarssi), jota apartheidin vastustajat käyttivät seka mielialan kohottamiseen että voimaannuttamiseen esimerkiksi mielenosoituksissa. Nyt toyi-toyi on Etelä-Afrikassa hyvin yleinen paitsi mielenosoituksissa, myös kulttuuri-ilmiönä. Toivottavasti toyi-toyi kohottaa tunnelmaa ja vie ilmastoviestiä voimakkaasti eteenpäin COP17-ilmastokokouksessa!

Opettele sinäkin toyi-toyi hauskan videon avulla!

http://www.youtube.com/watch?v=_gQkWMekXeQ