Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Teknologia ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi on jo olemassa • 22.9.2004uutisarkisto

Ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 50 vuodeksi jo olemassa olevan teknologian avulla. Princetonin yliopiston tutkijat esittelevät elokuussa julkaistussa tutkimuksessaan 15 toimintatapaa, joita yhdistelemällä voidaan estää kasvihuonekaasupäästöjen lisääntyminen seuraavan viiden vuosikymmenen ajan. Menettelytavat – tuuli-, aurinko- ja ydinvoiman käyttö sekä energiansäästöön liittyvät ratkaisut – ovat valmiina laajaan käyttöön.

”Tutkimus kumoaa yleisen mielipiteen, että teknologian on vielä kehityttävä ennen kuin kasvihuonekaasupäästöjä voidaan hallita. Jos päätämme toimia nyt, on meidän vähennettävä koko maailmantalouden hiilipäästöjä. Keinot tähän ovat jo valmiina, etenkin jos ajattelemme, että kampanja jatkuu seuraavat 50 vuotta”, kertovat tutkimusta johtaneet professorit Stephen Pacala ja Robert Socolow.

Tutkijat ovat keskittyneet hiilidioksidiin, joka on tärkein kasvihuonekaasu. Nykyinen hiilidioksidipäästöjen määrä on 7 miljardia tonnia vuodessa, mutta määrän arvioidaan nousevan 14 miljardiin tonniin seuraavan 50 vuoden aikana väestön kasvaessa ja energiankulutuksen noustessa.

Tällöin päästömäärä olisi jo yli kolminkertainen verrattuna päästötasoon ennen teollistumista. Tämän on arvioitu aiheuttavan merkittävää ilmaston lämpenemistä vuosisadan loppuun mennessä, mikä osaltaan johtaa esimerkiksi satojen pienentymiseen ja lisää äärimmäisyyksiä sääilmiöissä.

Pahimpien uhkakuvien toteutuminen on vältettävissä vakiinnuttamalla päästömäärät nykyiselle tasolle seuraavan 50 vuoden ajan. Tutkimuksessa esiin tulleet teknologiat voivat jokainen osaltaan vähentää päästöjä jopa miljardi tonnia vuodessa. Näiden teknologioiden hyödyntäminen voidaan aloittaa heti ja ratkaista suuri osa ongelmasta sen sijaan, että se jätettäisiin kokonaan seuraaville sukupolville.

Monet vaihtoehdoista edellyttävät hiilidioksidin talteen ottamista voimaloissa ja tehtaissa ja sen varastoimista maan alle. Toiset taas edellyttävät yhä tehokkaampaa energian säästämistä. Myös uusiutuvia energianlähteitä, kuten tuuli ja aurinko, olisi hyödynnettävä entistä laajemmin. Muutokset metsä- ja maatalouden tuotantotekniikoissa voivat osaltaan johtaa merkittäviin vähennyksiin hiilipäästöissä.

Pacala ja Socolow varoittavat, että tutkijoiden on jatkuvasti etsittävä vaihtoehtoisia energianlähteitä, sillä näiden keinojen avulla päästömääriä voidaan hillitä vain seuraavan 50 vuoden ajan. Siinä ajassa osa niistä on saavuttanut rajansa, eivätkä ne pysty enää vastaamaan yhä lisääntyvään tarpeeseen.

Tekijät myöntävät, ettei tutkimus vastaa kysymykseen miksi ylipäätään olisi toimittava. He lisäävät, ettei aukotonta tutkimusta voida tehdä ennen kuin ilmaston lämpeneminen on jo tosiasia. Vaihtoehtona toiminnalle on siis seurata tilannetta ja todeta miten tarkkoja ennustukset loppujen lopuksi olivat.

Toiminnan aloittamiseen löytyy kuitenkin vahvoja perusteluja kolmen eri tutkimuslinjan kautta.

Ensimmäinen niistä perustuu tutkimuksiin ilmaston muutoksista viimeisen miljoonan vuoden ajalta. Tutkimukset osoittavat, että yhden tekijän muuttuminen, kuten hiilidioksidipäästöjen lisääntyminen, saattaa vahvistaa myös muiden tekijöiden vaikutusta. Yhteisvaikutus voi johtaa hyvin äkilliseen ilmaston muutokseen, kuten tapahtui jääkaudella.

Myös nykyiset havainnot ilmaston lämpenemisestä ja jäätiköiden sulamisesta huolestuttavat tutkijoita. Kolmas perustelu löytyy tietokonemalleista, jotka ennustavat yhä lisääntyvien hiilidioksidipäästöjen aiheuttavan ilmaston lämpenemisen pitkällä aikavälillä.

Pacalan ja Socolowin tutkimus on osa CMI:n (Carbon Mitigation Initiative) projektia.

Princetonin yliopiston lehdistötiedote