Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Suomelle joululahja ennakkoon • 8.12.2015 Climate Change Performance Index (CCPI) ilmastopolitiikkailmastokokousilmastoneuvottelutPariisi2015

Oras Tynkkynen

Jokavuotisiin loppuvuoden perinteisiin kuuluu joulun odotuksen ohella kansainvälinen ilmastopolitiikkavertailu. Kansalaisjärjestöjen Climate Change Performance Index (CCPI) laittaa 58 maata paremmuusjärjestykseen ilmastotoimien perusteella.

Aiempien vuosien tapaan mitalisijat on jätetty tyhjiksi, koska yksikään maa ei vielä tee riittävästi ilmastokriisin taltuttamiseksi. Kärkisijaa pitää viidettä vuotta peräkkäin Tanska, jonka toimia uusiutuvien ja energiatehokkuuden edistämiseksi kiitellään.

Tanskaa seuraavat Iso-Britannia ja Ruotsi. Muutenkin kärkeä hallitsevat Euroopan maat lukuun ottamatta Marokkoa, joka löytyy sijalta 10 mm. mittavien uusiutuvasatsauksien ansiosta.

Perästäkin löytyvät tutut nimet. Ilmastoneuvotteluja jarruttava öljyntuottajamaa Saudi-Arabia saa ylivoimaisesti surkeimmat pisteet. Heikosti pärjäävät myös mm. Australia ja Japani.

Suomi saa joululahjan ennakkoon nousemalla kisassa seitsemän pykälää sijalle 23. Näin maamme siirtyy heikkojen maiden ryhmästä keskikastiin. Jäämme vain karvan verran jälkeen Saksasta ja päihitämme mm. Hollannin, Norjan ja Itävallan.

Suomen sijoitusta heikentää perusasia: korkeat päästöt. Sen sijaan päästöjen vähentämisessä nousemme tänä vuonna jo kärkikymmenikköön.

Niin kuin kaikissa vertailuissa, CCPI:ssäkin on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Olen pohtinut puutteita blogissa aiempina vuosina.

Silti Suomen roima nousu rohkaisee. Mitä ripeämmin leikkaamme päästöjä, parannamme energiatehokkuutta ja lisäämme uusiutuvaa energiaa, sitä korkeammalle vertailussa sijoitumme.