Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Pipolätkällä ilmastoneuvotteluihin • 30.10.2017ilmastopolitiikkailmastokasvatusnuoret

Kerttu Hakala
Ilmastoneuvottelupelin tekijä ja vetäjä

Mikkelin yläkouluissa järjestetään tänä syksynä ilmastoneuvotteluja. Kaksi oppituntia kestävät neuvottelut ovat tähän mennessä johtaneet jokaisessa neuvottelut läpikäyneessä luokassa Suomen ilmastosopimuksen syntymiseen, jonka avulla ilmastonmuutos hillitään kahteen asteeseen.

Oppilaat eivät neuvottele omina itseinään, vaan he edustavat erilaisia delegaatioita: Mukana on mm. autoteollisuuden, alue- ja liikennesuunnittelun, maatalouden sekä ympäristöjärjestöjen ryhmittymät. Luokissa on käyty ajoittain kiivastakin keskustelua - muun muassa kasvisten suosiminen suurkeittiöissä herättää tunteita.

Tähän mennessä viidessä luokassa on jo tehty sopimus. Sopimukset ovat erilaisia, mutta jokaiseen niistä on sisältynyt energian tuottaminen lannasta. Sen lisäksi ilmastonmuutosta on hillitty mm. tukemalla sähköautoilua, suojelemalla metsiä, lisäämällä ilmastorahoitusta, tiukentamalla rakennusmääräyksiä ja luopumalla talojen öljylämmityksestä.

Ilmastoneuvottelupeli on kehitetty ja toteutetaan Pond Hockey ry:n Mikkelissä tammikuussa 2017 järjestämän Pelastetaan pipolätkä -turnauksen tuotolla.  Kiertueen toteuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri ja ohjaajana toimii Kerttu Hakala. 

Koulujen ilmastoneuvottelujen tuloksia esitellään Mikkelissä 1.11.2017 järjestettävässä Biotalouden vaikutus ilmastonmuutokseen -seminaarissa.

Pipolätkällä ilmastoneuvotteluihin -teksti on alunperin julkaistu Suomen luonnonsuojeluliiton Suur-Savon piirin nettisivuilla.

Ilmastoneuvottelupelissä toimittaja haastattelee aluesuunnittelijaa Rantakylän koulussa. Kuva: Outi Airaksinen.