Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Onko ilmasto kaikkien asia? Kiistaa ihmisoikeuksista Pariisissa • 5.12.2015Pariisi2015ihmisoikeudetilmastopolitiikkailmastokokousilmastoneuvottelut

Elina Moisio
Akava, asiantuntija
Palkansaaja-keskusjärjestöjen edustajana Suomen delegaatiossa Pariisin ilmastoneuvotteluissa
Millainen olisi ilmastosopimus, jolla ei ole kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan tukea? Se ei ole oikea sopimus.
 
Pariisin ilmastoneuvotteluissa laaditaan kiivaasti uutta sopimustekstiä. Edistystä tapahtuu, ja toivottavasti ensi viikon lopussa edessämme on kattava ja oikeudenmukainen ja sitova sopimus.
 
Ensimmäisen viikon virkamiesneuvottelujen shokki oli kuitenkin se, että ihmisoikeudet halutaan siirtää sitovammasta tekstiosuudesta heikompaan. Tästä  nousi valtava häly eritoten Norjassa, joka esitti siirtoa.
 
On erittäin lyhytnäköistä yrittää ulkoistaa ihmiset sopimuksesta. Olemme tilanteessa, jossa ympäri maailmaa ihmisten tuki ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle on vahvempi kuin koskaan. Kaksi kolmasosaa amerikkalaisisa haluaa USA:n olevan mukana sopimuksessa. Tuki on vahva. 
 
Sopimus on vasta alku. Kun byrokraatit lähtevät Pariisista, on sopimus vielä toteutettava. Tulokset syntyvät työpaikoilla, tehtaissa, kunnissa. Haluavatko valtiot, että tuloksien syntymistä tuetaan?  Tähän tarvitaan ihmisten tuki, järjestöjen tuki, kansalaisten tuki.
 
Kansainvälisellä ammattiyhdistysliikkeellä on ollut tavoitteena säilyttää ihmisoikeudet vahvana osana sopimusta. Mukana tulee olla kansalaisten, järjestöjen oikeus osallistua sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Koska työ ja elinkeinot muuttuvat, mukana on oltava myös "Just transition" eli muutosturva, jolla autetaan ihmisiä sopeutumaan työn ja elinkeinojen muutokseen, kouluttautumaan ja vaihtamaan alaa.
 
Blogi on julkaistu alun perin 4.12.2015 Akavan sivuilla: www.akava.fi/tuumaamo