Nyt on Energiaremontin aika! • 19.5.2015uusiutuva energiaenergiatehokkuusenergiaremontti

Sarianna Mankki
Energiaremontti 2015 -kampanjan aktiivi

“Aurinkoenergia jyrää - suurten voimaloiden aika on ohi”

“Aurinkosähkön murrosaika on nyt Suomessa”

“Teslan uusi akku voi aloittaa mullistuksen energiantuotannossa”

“Energiarehokkuus säästäisi 200 miljoonaa vuodessa”

Tässä vain muutama energia-alan murrosta koskeva uutinen viime viikoilta. Uusiutuva energia, energiatehokkuus ja älykäs energiankäyttö jyräävät isosti. Uusiutuvan energian kasvu on globaali megatrendi.

Maissa, joiden energiapolitiikassa on suosittu uusiutuvaa energiaa, on saatu luotua toimivat kotimarkkinat ja kasvatettua vientiä. Esimerkiksi Tanska tavoittelee kaiken energian tuottamista uusiutuvilla vuoteen 2050 mennessä, ja on tuulivoimateknologian kärkimaita. Saksa on panostanut uusiutuvaan energiaan voimakkaasti jo pitkään, ja ala työllistää maassa yli 300 000 ihmistä. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen ei ole vain ilmastonmuutoksen torjumista, vaan myös toimivaa työllisyys- ja talouspolitiikkaa.

Vastaava muutos on mahdollinen myös Suomessa. Meillä on siihen kaikki edellytykset: runsaasti uusiutuvia energiavaroja, koulutettu väestö ja maailman parhaat osaajat. Nykyisellä energiapolitiikalla emme kuitenkaan liiku mihinkään. Päinvastoin: ajamme käsijarru päällä vanhan maailman oletuksiin nojaten. Tulevaisuus on hajautetussa, uusiutuvassa ja älykkäässä energiassa. Me taas laitamme voimavarat ydinmyllyihin ja pohdimme, pitäisikö pääkaupungin vanha hiilivoimala sittenkin kunnostaa.

Energiaremontti2015-kampanja haluaa muuttaa tämän. Suomessa on aloitettava energiaremontti ja siirryttävä kokonaan kestävään uusiutuvaan energiaan.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? On nostettava uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tavoitteita. Hajautetulta energialta on poistettava esteet. Fossiilisten tukeminen julkisin varoin ja verohelpotuksin on lopetettava. Kivihiilestä on luovuttava 2025 mennessä, ja kaikista fossiilisista energianlähteistä sähkön ja lämmön tuotannossa 2035 mennessä. Uusiutuvaan energiaan on siirryttävä kokonaan 2050 mennessä, poikkeuksena jäljellä oleva ydinvoima, jolle luvat on jo annettu.

Muutoksen aikaansaamiseksi Energiaremontti2015 kerää laajaa koalitiota tavoitteiden saavuttamiseksi. Mukana on jo kymmeniä yrityksiä ja järjestöjä, yli 300 vapaaehtoista ja kymmeniä kansanedustajia. Lähes 6000 on vaatinut energiaremonttia allekirjoittamalla vetoomuksen kampanjan verkkosivuilla.

Tarvitsemme kaikkia, myös sinua ajamaan muutosta. Jos haluat fiksumpaa energiapolitiikkaa, tule vapaaehtoiseksi, allekirjoita vetoomus tai ilmoita yrityksesi tai järjestösi mukaan. Tervetuloa tekemään energiaremonttia!