Nuoret yllättivät ilmastotietoudellaan • 14.9.2012

Hanna-Liisa Kangas
Kirjoittaja on WWF Suomen ilmastovastaava.

Pääsin viime viikolla viettämään hyvin erilaista, inspiroivaa ja hauskaa työpäivää Heurekassa. Nuorten ilmastohuippukokous kokosi yhteen 23 yläkoulua ympäri Suomen. Jokaista koulua edusti neljä nuorta, yksi opettaja ja yksi rehtori tai vararehtori. Nuoret olivat miettineet jo kouluillaan käytännön toimia, joilla he voisivat hillitä ilmastonmuutosta, ja kokouksen aikana näitä ideoita hiottiin eteenpäin asiantuntijoiden avustuksella. Asiantuntijat edustivat laajasti yrityksiä, kuntia ja järjestöjä. Itse työskentelen ilmastovastaavana ympäristöjärjestö WWF Suomessa.

Nuorten ilmastohuippukokous on saanut alkunsa Yhdysvaltain New Yorkin osavaltion pohjoisosasta Adirondackista. Aloite lähti paikalliselta nuorelta. Hän oli kysynyt Adirondackissa sijaitsevan tiedekeskus Wild Centerin ohjelmajohtaja Jen Kretseriltä, voisivatko nuoret tehdä jotain ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Jen innostui ideasta ja kehitti yhdessä nuorten kanssa tavan edistää ilmastonmuutoksen hillintää koulutasolla. Tänä vuonna kokous järjestetään jo neljättä kertaa Adirondackissa. Kokouksesta on tehty upea esittelyvideo Suomeen. Videosta huomaa hyvin nuorten innostuksen ja ylpeyden omaa työtä kohtaan. Eihän maailman pelastamisen tarvitse olla ryppyotsaista ja tylsää!

Heurekan ilmastokokous alkoi alkupuheenvuoroilla ja hauskalla "jumpalla". Tämän jälkeen nuoret aloittivat yhteistyön asiantuntijoiden kanssa ja opettajat ja rehtorit taas kuuntelivat esityksiä ja keskustelivat nuorten osallistamisesta ympäristövaikuttamiseen. Opettajien ja nuorten taustat vaihtelivat huomattavasti, mutta keskimäärin kokouksen nuoret olivat todella tietoisia ilmastonmuutoksesta ja sen hillintäkeinoista. Nuorten tietomäärä yllätti minut positiivisesti.

Nuorten ideat vaihtelivat kouluruoan vähentämisestä kirppikseen ja puhuvasta lajitteluroskiksesta yhteistyöhön paikallisen linja-autoyrittäjän kanssa. Osa kouluista haluaisi asentaa aurinkopaneelit katolle ja tuottaa näin energiaa. Nuoret keksivät hyviä tapoja kerätä rahaa aurinkopaneelihankkeisiin, joku ryhmä oli jopa jo jutellut päivän aikana mahdolliselle sponsorille.

Suuri osa nuorten ideoista liittyi kouluruokailuun. Heistä välittyikin huoli ruoan tuhlaamisesta ja ruokatottumusten epäterveellisyydestä. Suurin ongelma yläkouluissa tuntuu olevan seuraava: päivänä, jolloin kouluruoka ei miellytä, käydään syömässä lähipitseriassa ja jätetään kouluruokailu väliin. Tämä aiheuttaa sekä epäterveellisiä ruokatottumuksia että turhaa ruoan roskiin heittämistä koulujen keittiöissä. Nuorten ideat kouluruoan vähentämiseksi olivat mahtavia. Yksi koulu oli jo toteuttanutkin "Tyhjä lautanen" -päivän, jolloin jokainen oppilas, joka palauttaa tyhjäksi syödyn lautasen saa leiman käteensä. Luokka, jossa jokaisella oppilaalla on leima kädessään saa kakun palkinnoksi.

Tämän blogin kautta pääsemme vuoden mittaan seuraamaan, miten nuorten ideat toteutuvat käytännössä. Muistakaa siis kirjoitella tänne ahkerasti ja päivittää kuulumisianne. Jos törmäätte ongelmiin, niin muistakaa että meihin asiantuntijoihin voi aina ottaa yhteyttä. Ilmastokokous oli hieno idea ja odottelen jo innolla, että pääsen suunnittelemaan ja toteuttamaan ensi vuoden kokousta. Nähdään siellä!