Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Miten Yhdysvallat voi edetä ilmastotyössä Trumpista huolimatta • 11.11.2016MarrakechYhdysvallatilmastopolitiikka

Oras Tynkkynen

Trumpin voitto oletettavasti lamaannuttaa liittovaltiotason ilmastopolitiikan Yhdysvalloissa neljäksi vuodeksi. Mitä muita tapoja vauhdittaa päästöjen vähentämistä voi uudessa tilanteessa olla?

Niin kuin George W. Bushin kahdeksanvuotisella presidenttikaudella, nytkin painopiste siirtynee alueelliseen ja paikalliseen ilmastotyöhön. Monet osavaltiot soveltavat jo nyt päästökauppaa, ja osa harkitsee osavaltiotason hiiliveroa. Tavoitteita ja toimenpiteitä uusiutuvan energian lisäämiseksi on sekä demokraattien hallitsemissa sinisissä että republikaanijohtoisissa punaisissa osavaltioissa.

Presidentistä riippumatta ilmastoratkaisut kehittyvät koko ajan houkuttelevammiksi. Energiafirmat vaihtavat kivihiiltä maakaasuun hinnan takia, kuluttajat harkitsevat sähköautoja niiden suorituskyvyn – ja cooliuden – takia, ja hävikkiä karsitaan säästöjen takia.

Yrityksiä puskee eteenpäin asiakkailta tuleva paine. Kuluttajat vaativat vähäpäästöisiä tuotteita, ja yritykset edellyttävät hankintaketjuissaan ilmastovastuullisuutta.

Asialla ovat myös sijoittajat. Liike fossiilisijoituksista irtaantumiseksi on alun perinkin lähtöisin Yhdysvalloista, ja monet suurimmat saavutukset on nähty juuri siellä.

Fossiilihankkeet kohtaavat lähes poikkeuksetta paikallista – ja ärhäkkääkin – vastustusta. Kansalaistoiminta taivutteli Obaman ja Clintonin vastustamaan Keystone XL -öljyputkea, ja parhaillaan Yhdysvalloissa kamppaillaan alkuperäiskansojen johdolla putkea vastaan Pohjois-Dakotassa.

Vaikka todennäköisesti liittovaltiotason ilmastopolitiikka vaipuu neljäksi vuodeksi horrokseen, ei ole poissuljettua, että joitakin edistysaskelia voitaisiin nähdä myös sillä saralla. Trump ei välttämättä viitsi tai edes halua peruuttaa kaikkia Obaman käynnistämiä uudistuksia, jotka alkavat vaikuttaa päästöihin vasta vähitellen.

Republikaanien hallitessa nyt sekä presidentin paikkaa että parlamentin molempia huoneita he saavat vallan ohella kantaakseen myös vastuun. Siksi ei ole mahdotonta, että he saattaisivat hyväksyä joitakin laajaa kannatusta nauttivia uudistuksia, kuten muiden verojen alentamiseen tuotot kierrättävän päästöveron.

Trumpin johdolla liittovaltiotason ilmastopolitiikka menee kiistatta taaksepäin. Ilmastotyö ei silti lakkaa Yhdysvalloissa. Tahdin kiristäminen muilla tasoilla voi auttaa kompensoimaan ainakin osan liittovaltiotason takapakista.