Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Kansalaisyhteisö näyttää suuntaa ilmastoneuvotteluissa • 10.12.2015ilmastoneuvottelutilmastopolitiikkailmastokokouskansalaisjärjestöt

Hanna Aho
suojeluasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto

Jälleen kerran ilmastoneuvottelut tapahtuvat suljettujen ovien takana ja mielenilmauksia on rajoitettu hätätilaan vedoten. Yhteiskunnan suunta on kuitenkin selvä ja ahtaassa paikassa kekseliäs löytää keinot.

Ennen Pariisin ilmastokokousta kansainvälinen huomio oli terrorismissa ja sen vaikutuksissa. Heti Pariisiin tullessa korkea turvallisuustaso näkyy ja juna-asemalla parveili aseistettuja vartioita. Myös itse kokouspaikan turvajärjestelyt ovat suuret. Valitettavasti Ranska on terrorismin torjunnan varjolla rajoittanut kansalaisten vapautta ilmasta mieltään ja jopa määrännyt ihmisiä kotiarestiin kokouksen ajaksi. Jos ei puolusta vapaata yhteiskuntaa, antaa toisen voittaa.

Ranskalaiset ovat kuitenkin kekseliäitä ja ilmastokokouksen alussa nähtiin erilaisia mielenilmauksia, kuten ihmisketjuja ja kenkämielenosoituksia. Ja vaikka mielenimaisut Ranskassa olivat rajoitettuja, niin järjestäjien mukaan sunnuntain 30.11. ilmastomarsseihin osallistui eri puolilla maailmaa 700 000 ihmistä. Itse kokouspaikalla kansalaisjärjestöt ovat osoittaneet useastikin mieltään kunnianhimoisen sopimuksen puolesta.

Kansalaisjärjestöt vaativat ministereiltä lisää kunnianhimoa. Kuva Hanna Aho.

Ilmaston megamessut

Ilmastokokous on megatapahtuma jos mikä. Ministerien, neuvottelijoiden ja asiantuntijoiden lisäksi kameroiden ristitulessa ovat paistatelleet Arnold Schwarzenegger, Marion Cotillard, sekä Al Gore. Yleviä puheita on pidetty, informaatiotulva uhkaa ja sosiaalinen media laulaa.

Kuten viimeisessä Bonnin välikokouksessa, jälleen neuvottelut tapahtuvat suljettujen ovien takana. Avoimuus on neuvotteluista kaukana, täytyihän lähes jokaisen maan kehua kahden keskisiin keskusteluihin perustuvan prosessin avoimuutta maanantai-illan yhteisistunnossa. Sopimusta neuvotellaan maailman kaikkia ihmisiä varten, joten mitä pelottavaa on avoimuudessa?

Kansalaisyhteiskuntaa varten on messualue sekä runsaasti avoimia sivutapahtumia, joissa esitellään parhaita ilmastokäytäntöjä ja uusia ratkaisuja. Informaation siirtoa parhaimmillaan, jos haluaa tietää mitä maailmalla ilmastonmuutokseen liittyen tapahtuu.

Mutta eiköhän kaikkia kuitenkin kiinnosta neuvottelujen lopputulos. Aina kun joku tuttu tulee vastaan täytyy kysyä, oletko kuullut mitään? Ja tietenkin katse harhailee vähän väliä sosiaaliseen mediaan tai sähköpostiin. Kun uusi tekstiluonnos on tiedossa, sihteeristön sivut tuppaavat kaatua päivitä-nappulan tiuhan naputtelun vuoksi.

Ilmastomessuilla kännykän latauksen voi yhdistää kuntopyöräilyyn. Kuva Hanna Aho.

Kuka johtaa joukkoja?

Kun seuraa neuvotteluja lämpiön puolelta kysymys kuuluu, kuka johtaa joukkoja? Onko se Kiina, Yhdysvallat, puheenjohtajamaa Ranska vai EU? Tai mikä on pienten saarivaltioiden tai vähiten kehittyneiden maiden rooli?

Kansalaisyhteisö on täällä muistuttamassa siitä, mitä täytyy tehdä. Yhdessä haavoittuvimpien maiden kanssa, järjestöt ovat neuvottelujen omatunto. Climate Action Network jakaa Päivän fossiili ja Päivän valonsäde -palkintoja, joilla tuodaan esiin neuvottelujen pahikset ja hyvikset. Myös mielenilmauksia on sallittu: välillä äänekkäitä, välillä hiljaisia.

Parhaat eväät uuteen päivään ovat tietenkin kansalaisjärjestöjen päivän polttavat uutiset sekä ”muutos-suklaa”. Kuva Hanna Aho.

Kansalaisyhteiskunta tuo myös toivoa tulvaisuuden visiosta ja tutkijat ja yritykset jakavat tietoa ilmastonmuutoksen ratkaisukeinoista ja mahdollisuuksista. Ilmaston megamessuilla ja päivittäisissä mielenilmauksissa on selvää mihin suuntaan maailma on menossa. Sillä kuten Arnold Schwarzenegger muistuttaa, fossiilienergian haitat ovat täällä nyt ja ihmisiä kuolee niiden seurauksena. Fossiilienergialle ei ole tulevaisuutta ja suunta on selvä.

Kävi miten kävi, kansalaisyhteiskunta, yritykset, organisaatiot tulevat jatkamaan ilmastoturvallisen maailman rakentamista Pariisin kokouksen jälkeen. Ministerit seuratkoon perässä. Yksilö on yhteisön alku, ja vastuu on meillä kaikilla.