Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Iso-Britannia asettuu etujoukkoihin taistelussa ilmastonmuutosta vastaan • 17.3.2007uutisarkisto

Teollista vallankumousta aikoinaan johtanut Iso-Britannia mielii nyt myös vähähiilisen talouden vallankumouksen kärkeen. Iso-Britannian hallitus julkaisi 13.3.2007 esityksen laista, joka sitoisi sitä vähentämään maan hiilidioksidipäästöjä 60% vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Tavoite on vielä kunnianhimoisempi kuin hieman aiemmin EU:n huippukokouksessa sovitut päätövähennykset. EU on asettanut tavoitteetkseen 20% vähennykset vuoteen 2020 mennessä, mutta Britannian laki edellyttäisi samassa ajassa jo 26-32% päästöleikkauksia.

Ympärsitöministeri David Milibandin esittelemä laki olisi läpimennessään historiallinen. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun valtio aikoo asettaa itselleen lailla sitovat päästövähnnystavoitteet. Lakia onkin luonnehdittu sopimukseksi tulevien sukupolvien kanssa. Ministerin mukaan näin halutaan paitsi varmistaa Iso-Britannin edelläkävijän asema, myös antaa selvä signaali kansainvälisen Kioton sopimuksen jatkoneuvotteluille.

Laissa esitettään, että hallituksen tulee jakaa päästövähennyksien kokonaistavoite viiden vuoden tavoitekausiin. Viiden vuoden hiilidioksidibudjetit tulee olla määriteltynä aina kolmeksi kaudeksi eteenpäin. Budjettien yksityiskohtaiseksi laatimiseksi ja toimista raportoimiseksi perustetaan itsenäinen yksikkö; Commitee on Climate Change. Myös uusia päästövähennyksiä koskevien säädöksien läpiviemistä halutaan helpottaa ja nopeuttaa. Lisäksi hallitus velvoitetaan raportoimaan tavoitteen edistymisestä parlamentille vuosittain. Jos hallituksen toimet jäävät riittämättömiksi, voivat esim. ympäristöjärjestöt haastaa hallituksen oikeuteen. Esitys ei vielä määrittele erillisiä toimenpiteitä päästöjen leikkaamiseksi, mutta pitäisi huolen siitä, että kulloisellakin hallituksella on riittävän vahva kannustin löytää ja ottaa käyttöön sopivat keinot.

Lakiesitys on otettu Britanniassa hyvin vastaan ja se on jo saanut tukea yli puoluerajojen. Myös ympäsritöjärjestöjen edustajat ovat kiitelleet esitystä, mutta toivovat vieläkin tiukempia tavoitteita. Lämpenemisen pysäyttämisen kahteen asteeseen on arvioitu vaativan 80% päästöleikkauksia samassa ajassa. Kritiikkiä on aiheuttanut myös kansaivälisen liikenteen kuten lentoliikenteen päästöjen jättäminen esityksen ulkopuolelle. Eri intressiryhmien toivotaankin kommentoivan esitystä ennen kuin se viedään parlamentin käsiteltäväksi ensi syksynä.

Department for Environment, Food and Rural Affairs: Draft Climate Change Bill