Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

IPCC ja Al Gore ottivat vastaan Nobelin rauhanpalkinnon • 11.12.2007uutisarkisto

Al Gore ja kansainvälinen ilmstopaneeli IPCC ottivat vastaan maanantaina 10. päivä Oslossa vuoden 2007 jaetun Nobelin rauhanpalkinnon. Nobelin rauhankomitea haluaa valinnallaan painottaa ilmastonmuutoksen torjumisen merkitystä maailmanlaajuiselle turvallisuudelle ja rauhalle.

Komitean ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta ehkä yksittäiseksi vaikuttavammaksi henkilöksi nimittämä Al Gore totesi puheessaan, että tilanteen vakavuus on todellakin jo sotatilaan verrattava. Goren mukaan olemme huomaamattamme lähteneet sotaan maailmaa vastaan ja rauhan solmimiseksi tarvitsemme sotatilaa vastaavia sivilisaatioiden ponnistuksia.

Sattuvasti yhtä aikaa YK:n ilmastokokouksen kanssa järjestetyssä seremonissa puhuneet Gore ja IPCC:n puheenjohtaja Rajenda Pachauri suuntasivat sanansa myös Balin neuvottelijoille. Puheita seurattiinkin Balin kokoussalin suurilta valkokankailta. Gore vaati valtionpäämiehiä kokoontumaan jatkossa ainakin 3 kuukauden välein kunnes Kiotoa seuraava ja kunnianhimoisempi ilmastosopimus on saatu solmittua. Sopimus tulisi neuvotella alkamaan jo vuonna 2010, kaksi vuotta nykyistä tavoitetta aikaisemmin. Ilmastonmuutoksen torjumiseksti tarvitaan myös hinta hiilidioksidipäästöille, jatkoi puheessaan globaalia, progressiivista hiiliveroa ehdottanut Gore.

Gore totesi ilmastokokouksen neuvottelijoiden olevan myös henkilökohtaisessa vastuussa tuloksista eikä kainostellut syyttävän sormen suuntaamista puheessaan. Maailman suurien saastuttajien USA:n ja Kiinan olisi aika lopettaa toistensa syyttely tai varautua ottamaan historiallinen vastuu suuresta inhimillisestä katastroofista. Gore jaksoi kuitenkin olla toiveikas kotimaansa suhteen ja uskoi vallanvaihtumisen myötä USA:nkin kelkan vielä kääntyvän.

IPCC:n Pachauri osoitti puheessaan, että ihmiskunnan turvallisuuden ja ympäristön tilan muutoksien yhteydestä löytyy lukuisia varottavia esimerkkejä historiasta sekä yhä enemmän myös nykypäivästä. Ilmastonmuutoksen seuraukset kohtelevat ihmiskuntaa epätasa-arvoisesti, sillä seurakset tullaan kokemaan levottomuuksina etenkin köyhimmissä maissa. Pachauri korosti, että jokaisen ratkaisuja lykkäävän vuoden myötä sitoudumme yhä suurempiin muutoksiin tulevaisuudessa. Hänen mukaansa tieteen ääni on IPCC:n myötä nyt selkeä ja kuuluva, kysymys onkin enää suostuvatko maailman päättäjät sitä kuuntelemaan.