Ilmastotieteen uranuurtaja Bert Bolin kuollut • 20.2.2008uutisarkisto

Ruotsalainen professori Bert Bolin tunnettiin ilmastonmuutostutkimuksen pioneerina, kivenkovana tiedemiehenä sekä peräänantamattomana yhteiskunnallisena vaikuttajana. Bolin muistetaan jo vuodelta 1959, jolloin hän esitteli Yhdysvaltojen National Academy of Sciencelle viidenneksenkin kasvun ilmakehän hiilidioksidipitoisuudessa aiheuttavan vakavia seurauksia maapallon ilmastolle. Bolin kuoli syöpään 82-vuotiaana, joulukuun 30. päivä viime vuoden lopulla.

Noin 170 tieteellistä julkaisua kirjoittanut Bert Bolin toimi meterologian professorina Tukholman yliopistossa 1961-1990. Hänet muistetaan erityisesti hiilenkiertoa niin ilmakehässä kuin ekosysteemeissä käsittelevistä tutkimuksistaan, jotka ovat luoneet pohjaa tämän päivän ymmärrykselle ilmastonmuutoksesta.

Bolinin laaja-alainen tutkimus ja ymmärrys, henkilökohtaisten ominaisuuksien lisäksi, tekivät hänestä useiden tieteellisten ohjelmien rakentajan ja johtajan. Bolin oli mukana rakentamassa hallitustenvälistä ilmastopaneelia (IPCC) ja loi sen toiminnan perustan paneelin ensimmäisenä puheenjohtajana. Bolinin johdolla vuosina 1988-1998 IPCC julkaisi ensimmäiset kaksi raporttiaan ja rakensi tieteellisenpohjan YK:n ilmastosopimukselle sekä Kioton pöytäkirjalle.

Bolin ei epäröinyt tuoda tieteellistä näkemystä myös politiikkaan. Hän toimi mm. Ruotsin valtionpäämiehien tieteellisenä neuvonantajana useita vuosia.