Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Ilmastonmuutosta hillitsevä Kioton pöytäkirja voimaan • 16.2.2005uutisarkisto

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävä Kioton pöytäkirja on tullut voimaan. Pöytäkirjan, jonka tarkoitus on leikata teollisuusmaiden päästöjä 5,2 prosentilla vuoteen 1990 verrattuna, on ratifioinut 141 maata. Venäjän ratifioitua pöytäkirjan marraskuussa 2004 se kattaa 62 prosenttia teollisuusmaiden päästöistä. Suurista teollisuusmaista Yhdysvallat ja Australia eivät ole hyväksyneet Kioton pöytäkirjaa.

Kioton pöytäkirjan mukaan päästövähennykset on toteutettava vuosina 2008–2012. Kustannusten alentamiseksi se sisältää joustomekanismeja, kuten päästökauppa eli mahdollisuus ostaa ja myydä päästöoikeuksia, ja mahdollisuuden korvata päästövähennyksiä metsäpinta-alan eli hiilinielun kasvulla.

Kioton pöytäkirjassa Euroopan unionin 15 vanhalle jäsenmaalle on määrätty yhteinen päästötavoite, kahdeksan prosentin vähennys vuoteen 1990 verrattuna. Jäsenmaat jakoivat kuitenkin päästötavoitteen keskenään niin, että esimerkiksi Saksan on vähennettävä päästöjään yli viidenneksellä, mutta Portugali saa lisätä niitä yli neljänneksellä.

Suomen on vakiinnutettava päästönsä vuoden 1990 tasolle. Vuonna 2002 ne olivat seitsemän prosenttia tavoitetta korkeammalla. Uudet jäsenmaat voivat kasvattaa päästöjään, koska ne laskivat huomattavasti sosialistisen talousjärjestelmän romahdettua.

EU:n 15 vanhan jäsenmaan päästöt olivat vuonna 2002 noin kolme prosenttia vuoden 1990 päästöjä alempana. Suunniteltujen toimenpiteiden ja Kioton pöytäkirjan joustomekanismien avulla EU-15:en uskotaan kokonaisuutena saavuttavan päästötavoitteensa.

Kioton pöytäkirjan mukaan neuvottelut vuoden 2012 jälkeisestä ilmastopolitiikasta on aloitettava tänä vuonna. Euroopan unionin jäsenvaltiot neuvottelevat EU:n yhteisestä kannasta maaliskuussa.

Japanin ympäristöministeriön ja Kioton paikallisviranomaiset järjestävät juhlan pöytäkirjan voimaantulon kunniaksi Kiotossa. Samassa yhteydessä pidetään maailmanlaajuinen videokonferenssi, jossa puhuvat mm. YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Wangari Maathai.