Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Grönlannin jääpeite ohenee jopa kymmenen metrin vuosivauhtia • 14.8.2004uutisarkisto

Tanskan ja Grönlannin Geologian tutkimuskeskuksen (Geological Survey of Denmark and Greenland, GEUS) julkaiseman raportin mukaan Grönlannin jääpeite ohenee huomattavasti oletettua nopeammin. Paikoitellen jääpeite ohenee nykyisin lähes kymmenen metrin vuosivauhdilla.

Tulokset poikkeavat huomattavasti Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan vuonna 2001 julkaisemasta edellisestä merkittävästä tutkimuksesta, jonka mukaan jääpeite sulaa vain metrin vuosivauhdilla. Nasan tutkimus perustui satelliitti- ja lentokonehavaintoihin.

Vanhemman havaintoaineiston perusteella tutkijat ovat myös päätelleet, että viimeisen 50 vuoden aikana eteläisimmässä Grönlannissa sijaitsevan Sermilik Braen havaintoaseman ympärillä jääpeite on ohentunut keskimäärin kahdesta kahdeksaan metriä vuodessa. Hieman pohjoisempana Qamanaarsuup Sermiassa jääpeite oheni vain noin metrin vuodessa.

Tutkimuksen johtaja, tanskalainen tiedemies Carl Boggild, uskoo lämmenneen ilmaston aiheuttavan noin puolet havaitusta sulamisesta. Hänen mukaansa saadut tulokset ovat erittäin luotettavia, mutta niiden yhteyttä ilmastonmuutokseen ei voida varmuudella todeta.

Grönlanti on pohjoisen pallonpuoliskon ylivoimaisesti suurin pysyvästi jään ja lumen peitossa oleva alue. Koko alueen jään tilavuus on lähes kolme miljoonaa kuutiokilometriä. Jos koko Grönlannin jääpeite sulaisi, merenpinta nousisi jopa seitsemällä metrillä.

Jään sulaminen ja sekoittuminen meriveteen muuttaisi myös suolapitoisuuksia, mikä vaikuttaisi merivirtoihin. Tiedemiehet pelkäävät, että Eurooppaa lämmittävä Golfvirta pysähtyy suolapitoisuuden vähentyessä.

Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä luotettavia päätelmiä siitä, kuinka kauan koko Grönlannin jääpeitteen sulaminen kestää. Maailmanlaajuinen merenpinnan nousu näyttää kuitenkin tutkimuksen perusteella huomattavasti vakavammalta ongelmalta kuin tähän mennessä on oletettu.

Bøggild, C.E. et al. 2004. Towards an assessment of the balance state of the Greenland Ice Sheet. Geological Survey of Denmark and Greenland Bulletin, vol. 4, 81-84.