Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Figueres: ”Keskitytään olennaiseen” • 3.12.2011Durbankansalaistoiminta

Tuuli Hakkarainen
Kehityspoliittinen asiantuntija,
Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry

UNFCCC:n pääsihteeri Christiana Figueres tapasi kansalaisyhteiskunnan edustajia torstaina 1. joulukuuta järjestetyllä ”kyselytunnilla”. Hyväntuulinen pääsihteeri veti salin täyteen ja vastasi ensimmäisten neljän kokouspäivän kirvoittamiin kysymyksiin.

Christiana Figueres. Kuva Sanna Autere, Kepa.

Aivan kuten itse ilmastoneuvottelut, kuulijoiden kysymykset liikkuivat laajoista asiakokonaisuuksista pieniin yksityiskohtiin. Pääsihteeri huomauttikin, että jokaisena kokouspäivänä Durbanin konferenssikeskuksen käytävillä, täysistunnoissa, kokoushuoneissa ja epävirallisissa tapaamisissa etsitään vastauksia yli 50 haastavaan asiakokonaisuuteen. On selvää, ettei tulosta synny sormia napsauttamalla.

Kuten järjestöväki hyvin tietää, ei yksikään kokous etene jos asialista leviää kuin pullataikina. Figueres, jolla on vetovastuu ilmastoneuvotteluiden etenemisestä, halusi alleviivata tehtävän haasteita. Viikon loppuun mennessä neuvottelukysymysten kirjosta on raavittava kasaan tekstiä, joka esitellään ministereille toisen kokousviikon alussa. Pääsihteerin viesti olikin selvä: ”Nyt on keskityttävä olennaiseen.”

Onneksi kysymykset, joiden käsittely ilmastoneuvotteluissa ei aikapaineen vuoksi ole mahdollista, voidaan ohjata muille areenoille. Yleisön ehdottaessa lisääntymisterveyden parempaa huomioimista ilmastoneuvotteluissa, Figueres kehotti nostamaan aiheen vahvasti Rio de Janeirossa järjestettävän kestävän kehityksen konferenssin asialistalle. ”Ilmastoneuvottelut syntyivät Riossa, mutta 20 vuodessa ne ovat kasvaneet aikuiseksi.”

Teksti on julkaistu myös Kepan Durban-blogissa.