Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

EU:n ja Yhdysvaltojen ilmastodialogissa ei puhuttu Kiotosta • 25.10.2006uutisarkisto

EU ja Yhdysvallat neuvottelivat ilmastokysymyksistä Helsingissä 24.–25.10.2006. EU ja Yhdysvallat eivät ole käyneet ministeritason ilmastokeskustelua sen jälkeen, kun Yhdysvallat kieltäytyi ratifioimasta Kioton pöytäkirjaa. Yhdysvallat ei halua vieläkään sitoutua tiettyihin päästörajoituksiin.

Yhdysvallat haluaa kuitenkin jakaa osaamista esimerkiksi biopolttoaineiden kehittämisessä. Yhdysvaltain valtuuskuntaa johti varaulkoministeri Paula Dobriansky, jonka mukaan Yhdysvallat tekee päästöjen vähentämiseksi yhtä paljon kuin EU. Ennusteet kuitenkin lupaavat lähivuosina Yhdysvaltojen päästöille kasvua, kun taas EU:n päästöt näyttäisivät laskevan.

Kokouksen puheenjohtajina toimivat EU:n puolesta Suomen ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r) ja kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk). Enestamin mukaan kokous oli tärkeä avaus. Kokouksessa ei kuitenkaan puhuttu Kioton pöytäkirjasta, sillä Enestam arveli keskustelun päättyvän siihen.

Maat sopivat yhteistyön vahvistamisesta mm. hiilensitomistekniikoiden, energiatehokkuuden ja toisen sukupolven biopolttoaineiden kehittämisessä sekä uusiutuvien energialähteiden käytön edistämisessä.

EU ja Yhdysvallat aikovat jatkaa neuvotteluja konkreettisista polttoaineiden standardeista sekä tutkimusyhteistyöstä Saksan puheenjohtajuuskaudella. EU käy vastaavia kahdenvälisiä neuvotteluja muidenkin maiden kanssa, kuten Kiina ja Intia.

Teknologian kehittämisen rinnalle ei löytynyt yhteisymmärrystä varsinaisista päästövähennystavoitteista. Yhdysvallat tuottaa neljänneksen kaikista päästöistä ja se on maailman suurin kasvihuonekaasujen tuottaja. EU vastaa 14 prosentista kaikkia päästöjä. EU on sitoutunut Kioton pöytäkirjan tavoitteisiin. Kioton pöytäkirja on ainoa valtioiden välinen sitovia päästövähennystavoitteita sisältävä sopimus.