Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Elävä tuulimylly muutosvoimana Brysselissä - yhteisöenergialla ilmastonmuutosta vastaan • 8.11.2013

Leena Kontinen
ilmastokampanjavastaava, Maan ystävät

Sateisen harmaan Brysselin vallan keskiöön EU-parlamentin edustalle hahmottui torstaina 7.11. värikäs  toivon tuoja: yli 150 ihmisen muodostama jättiläismäinen tuuliturbiini. Euroopan Maan ystävät järjesti People's Windmill -tempauksen vauhdittamaan lisää tukea yhteisöjen uusiutuvan energian projekteille. Kansalaisten ja yhteisöjen kontrolloimien uusiutuvien energiamuotojen tulisi olla keskeisiä Euroopan energiapolitiikassa, vaadittiin onnistuneessa tempauksessa, jossa olivat mukana myös Climate Alliance, Climate Action Network Europe, Ecopower, ICLEI Europe, Energent ja RESCOOP.eu. Eläviä tuulimyllyjä on lähiaikoina ilmestymässä muuallekin eri puolille Eurooppaa; Wieniin, Tbilisiin ja lauantaina 9.11. Madridiin. Lontoossa ehdittiin tempaista jo aiemmin tällä viikolla.

Peoles' windmill- tempaus Brysselissä 7.11.2013. kuva: Christophe Vander Eecken.

Tapahtuma oli myös osa Kansainvälisen Maan ystävien ja laajemman järjestökoalition organisoimaa Reclaim Power! - kuukautta, jossa 11.10. alkaen eri puolilla maailmaa on järjestetty tempauksia ensin huonoa, kestämätöntä energiaa (hiili, ydinvoima, liuskekaasu jne) vastaan ja nyt hyvän, puhtaan, uusiutuvan energian puolesta. Varsovan ilmastokokouksen alkuun päättyvä tempauskuukausi viestii poliitikoille vahvasti siitä, mitä on tehtävä ilmastokatastrofilta välttymiseksi: luovuttava viivyttelemättä riippuvuudesta fossiilista sekä muista kestämättömistä energiamuodoista ja siirryttävä kokonaan uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja säästön eli kestävyyden tielle.

Valmius muutokseen on olemassa, tarvitaan vain poliittisia päätöksiä. Torstaina heräteltiin Brysselissä EU-poliitikkoja mahdollisuuksien avaamiseen yhteisöenergian voiman edistämiselle. Samalla muistutettiin kunnianhimoisten ja sitovien 2030 -päästövähennys-, uusiutuvan energian - ja energiatehokkuuden tavoitteiden välttämättömyydestä. Euroopan Maan ystävien johtaja Magda Stoczkiewitz sanoi, että ihmiset kaikkialla Euroopassa ovat ottamassa valtaa omiin käsiinsä ja osallistumassa tarvitsemansa energian tuotantoon. Päivän tapahtuma osoitti hänen mukaansa yhteisöenergian olevan vastaus energia- ja ilmastokriisiin, mutta hallitukset on saatava sen taakse, ja hän vaatikin EU:ta osoittamaan selkeää tukea uusiutuville energioille perustuvaa tulevaisuutta kohtaan asettamalla korkeat ja sitovat tavoitteet uusiutuvalle energialle vuodelle 2030.

Euroopan Maan ystävien syksyllä aloittama Community Power-kampanja avautuu englanniksi moniulotteisemmin kuin suomeksi, mutta toimisi yhtä hyvin Savossa kuin Skotlannissa. Kyse on energian tuotannon sekä jakelun ja samalla energian päätösvallan merkittävästä uudelleen jakautumisesta pois energia- ja valtakeskittymistä kohti pienempiä uusiutuvan energian tuotantoyksiköitä lähemmäksi ihmisten omaa päätäntävaltaa. Tämän toteutumiseen tarvitaan yhteiskunnan tukea, mutta saavutettavat voitot ympäristön kannalta, sosiaalisesti ja taloudellisestikin mm työllisyysvaikutuksien kautta ovat moninkertaiset tukeen verrattuna. "Kampanja tulee helpottamaan kehitystä pois keskittyneistä, haitallisista fossiilisista polttoaineista kohti paikallisesti omistettuja uusiutuvan energian lähteitä ja energiatehokkuuden mittaamista - tämä tulee vahvistamaan yhteisöjä, luomaan työpaikkoja ja taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan", näkee co-power projektia koordinoiva Susann Scherbart Euroopan Maan ystävistä. Yhteisöenergiakampanjassa on nyt jo mukana mm. Englanti, Espanja, Saksa, Skotlanti, Tanska, Tsekki ja Unkari.