Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Draamaa ja suuria tunteita istuntosalissa • 7.12.2011DurbanKanadaministeritTuvalu

Ministerit pitävät tänään ja huomenna puheenvuoroja COP17-ilmastokokouksen suuressa istuntosalissa. Jo aamun ensimmäinen sessio oli täynnä draamaa ja suuria tunteita. Kokousosallistujat ottavat selvästi ilmastohuolen tosissaan ja henkilökohtaisesti – yleisö elää puhujien mukana tunteella ja hyvät puhujat saavat ansaitsemansa aplodit.

Kanadan ympäristöministeri Peter Kentin selittäessä puheessaan, miksi Kanada ei tue Kioton pöytäkirjan jatkoa, nousivat kanadalaiset nuorisoedustajat hiljaiseen protestiin yleisössä. Nuoret nousivat seisomaan ja kääntyivät selät kohti ministeriä (http://www.flickr.com/photos/cydcancun/6470938261/in/photostream). Nuorten t-paitojen selissä luki selkeä viesti neuvottelijoille: ”Kääntäkää selkänne Kanadalle”. Yleisö repesi raikuviin aplodeihin nuorten hiljaiselle protestille ministerin vielä puhuessa. Kanadan ministerille puolestaan ei juuri taputettu yleisössä puheen päätteeksi.

Puhujien joukossa oli myös maita, jotka ovat ilmastonmuutoksen vuoksi todellisessa vaarassa. Esimerkiksi Tuvalun, Malediivien ja Nigerian puheenvuorot olivat hyvin tunteellisia. Ainakin allekirjoittanut joutui nieleskelemään kyyneliä, kun Malediivien ympäristöministeri Mohamed Aslam totesi ”Jos päästövähennystavoitteita ei nosteta pian, maamme huuhtoutuu pois”. Ilmastonmuutoksen karu todellisuus on tätä päivää monissa maissa. Tämä kirjoitus onkin hyvä lopettaa Tuvalun ministeri Apisei Ielemian vetoomukseen: ”Voisimmeko antaa lapsillemme ja tuleville sukupolville joululahjaksi vahvan tuloksen COP17-kokouksesta? Hyvää joulua kaikille.”.

Hanna-Liisa Kangas, ilmastovastaava, WWF Suomi

Kanadan ympäristöministeri pitämässä puhettaan