Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Biokaasuajoneuvojen metaanipäästöt huolestuttavat Ruotsissa • 22.11.2004uutisarkisto

Biokaasun hyödyntäminen ajoneuvojen polttoaineena sai uutta potkua Ruotsissa muutamia vuosia sitten, kun valtio päätti tukea vihreiden työpaikkojen luomista kuntiin. 350 miljoonan kruunun investoinnin seurauksena Ruotsin teillä ajelee nykyään noin 1500 ekoajoneuvoa, joista suurin osa kulkee biokaasulla. Nyt biokaasuajoneuvojen ympäristöystävällisyyttä on kuitenkin alettu epäillä.

Biokaasun palamistuote on hiilidioksidi, aivan kuten fossiilisten polttoaineidenkin. Koska kaasu valmistetaan eloperäisistä aineista, jotka ovat melko äskettäin sitoneet ilmakehän hiiltä, nettohiilipäästöt ovat pienet.

Biokaasun tärkeimmässä ainesosassa metaanissa on hiilen lisäksi paljon vetyä, joka hapettuu poltettaessa vedeksi, joten hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin tuotettaessa sama energiamäärä esimerkiksi bensiinillä. Metaani on 23 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi, joten sen polttaminen hiilidioksidiksi kannattaa, vaikkei palamisenergiaa haluttaisi edes hyödyntää.

Naturvårdsverketin tilaaman selvityksen mukaan biokaasulla kulkevan ajoneuvon hiilidioksidipäästöt ovat todella pienemmät kuin tavallisen, mutta biokaasun valmistuksen yhteydessä syntyneet metaanipäästöt saattavat kumota hyödyn.

Eloperäisistä jätteistä valmistetun biokaasun metaanipitoisuus on noin 60-70 prosenttia, mutta se korotetaan usein 90 prosenttiin vesipesupuhdistuksella. Selvityksen mukaan vesipesun yhteydessä kaksi prosenttia metaanista vuotaa ilmaan. Metaani on 23 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi, joten hiilidioksidivähennyksen tuoma hyöty saattaa kumoutua, arvelee Björn Rehnlund selvityksen tehneestä Atrax energistä.

Jyväskylän yliopiston ympäristöfysiikan yliassistentti ja biokaasuasiantuntija Ari Lampinen pitää metaanivuoto-ongelmaa liioiteltuna:

"Vesipesupuhdistuksen 2 % metaanihukka vastaa noin 24 gramman hiilidioksidipäästöjä kilometrillä, mikä on edelleen paljon vähemmän kuin bensa- ja dieselautojen päästöt. Niihin päästään vasta, kun puhdistushukka ylittää 10 %. Siinäkin tapauksessa on mahdollista soihduttaa vedestä erotettava metaani hiilidioksidiksi ja siten vähentää päästöjä 96 prosentilla. Yksinkertaista vesipesua tehokkaampia menetelmiä on myös olemassa, ja niitäkin käytetään jo Ruotsissa".

Katalysaattorin käyttö on osoittautunut ongelmalliseksi biokaasuajoneuvoissa, sillä katalysaattorit kestävät huonosti metaanin polttoa: ne kuumenevat liikaa ja voivat helposti palaa rikki muutaman tuhannen kilometrin ajon jälkeen. Huonosti toimiva katalysaattori saattaa jopa tuottaa enemmän typen oksideja kuin tavallinen bensiinimoottori ilman katalysaattoria.

Atrax energin tekemän selvityksen mukaan sekä katalysaattori- että metaanivuoto-ongelmat voidaan kuitenkin ratkaista olemassaolevalla tekniikalla. Rehnlundin mukaan ongelma onkin valtion tuen suuntaaminen väärin: se ei aseta kunnille vaatimuksia tuloksellisesta ympäristötyöstä. Tukea tulisi hänen mukaansa antaa mieluummin harvemmille mutta tehokkaille projekteille.

Ruotsin hallitus jakaa edelleen kunnille ympäristörahaa, mutta miljardit ovat vaihtuneet miljooniksi ja kuntien hakemukset käsittelee Naturvårdsverket hallituksen ympäristöosaston sijasta. Tukia myönnetään ainoastaan projekteille, jotka vähentävät kasvihuonekaasujen päästöjä, ja täyden tuen ehtona on se, että kunta saavuttaa luvatun päästövähennyksen.