Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Aurinkosähköbuumi - NYT! • 28.7.2014aurinkoenergiauusiutuva energia

Janne Käpylehto
Kirjoittaja on tietokirjailija ja energia-asiantuntija.

Verkkoon liitetyllä aurinkosähköllä menee nyt hyvin, koska sähkönkäyttäjä voi saada omalta katolta sähköä suunnilleen samaan hintaan kuin ostosähköä. Tämän lisäksi Suomessa on jo noin 80000 aurinkosähköjärjestelmää käytössä - kesämökeillä.

Potentiaalia aurinkosähkötuotannolle riittää, koska noin 400 000 mökkiä on yhä vailla minkäänlaista sähköä. Monille mökeille harkitaan kalliin verkkosähköliittymän hankintaa. Se on kuitenkin harvoin tarpeen, koska mökin perussähkölaitteet saadaan mukavasti ja edullisesti toimimaan aurinkosähköjärjestelmällä. Hyvät ohjeet ovat toki tarpeen. Kattavaa itserakennusopasta ei ole ollut saatavilla kesämökin aurinko- ja tuulisähköstä. Nyt sellainen on ilmestynyt: Mökille sähköt auringosta ja tuulesta – Rakenna itse -kirja .

Mökille sähköt auringosta ja tuulesta -kirja

Valaistus, TV, radio, kannettava tietokone, vesipumppu ja kännykän laturi ovat tarpeellisimpia sähkölaitteita mökillä. Nämä laitteet saa toimimaan jopa 500 euron aurinkosähköjärjestelmällä. Jos mökillä halutaan käyttää lisäksi jääkaappia, tarvitaan hieman isompi järjestelmä ja laitteiden hinnaksi tulee 1500-2000 euroa. Jopa omakotitalon mukavuudet on mahdollista rakentaa mökille verkosta riippumattomalla sähköntuotannolla, kun järjestelmästä tehdään suuri. (Katso lisää Ylen Areenasta .)

Mökkisähköjärjestelmän tärkeimmät osat ovat aurinkopaneelit, lataussäädin, akku ja sulake. Pienoisjännitealueella tavallinen kuluttaja saa ja voi tehdä kytkennät. Vaikka akkujännitteessä ei ole sähköiskun vaaraa, oikosulkutilanteessa saadaan toki aikaan savua ja vaikka tulipalo. Siksi sulake on tärkeä! Kaikissa akuissa tulee olla sulake, liitettynä mahdollisimman lähelle akkua. Näin vältytään mökkisähköjärjestelmässä oikosulkujen aiheuttamilta riskeiltä. Toinen riski on invertterin käyttö. Invertteri tuottaa akkujännitteestä verkkosähköä ja tämä sähkö yhtä vaarallista kuin kodin pistorasiasta tuleva sähkö.  Suurin osa mökin sähkölaitteista (erityisesti valaistus) kannattaa toteuttaa pienoisjännitteellä. Se on turvallista ja energiatehokasta sekä kytkennät voi tehdä täysin itse.

Mökkisähköjärjestelmän voi tilata myös valmiina avaimet käteen -periaatteella. Alan yrityksiä on joka puolella Suomea. Kannustaisin kuitenkin harkitsemaan itse asentamista - se säästää rahaa ja samalla oppii tuntemaan järjestelmän. Oman uusiutuvan energian rakentaminen on myös todella mahtava, palkitseva pikkuprojekti mökille.

***

Huhtikuussa 2014 asuinkerrostaloni katolle Helsingissä asennettiin Naps Solar Systemsin aurinkosähköjärjestelmä, 3,3 kilowattia yhteenlasketulta nimellisteholtaan. Järjestelmä tuottaa vuodessa suunnilleen huoneistomme kulutuksen verran sähköä. Kerrostalossa aurinkosähkö on Suomessa vielä harvinaista ja päivän aikana kävikin runsaasti tiedotusvälineitä (ks esim. Helsingin Sanomien  ja Kirkko ja Kaupunki -lehden ja Kiinteistölehden jutut ).

Aurinkopaneelit kerrostalon katolle Herttoniemessä huhtikuussa 2014

Aurinkosähköjärjestelmän asennus sujui hämmästyttävän nopeasti. Kerrostalomme katolla käytettiin paneelien asentamiseen tiilikattoon tarkoitettuja kiinnikkeitä, jotka tulevat ulos laattojen välistä. Kiinnikkeisiin liitettiin alumiiniprofiilit ja näihin on todella nopeaa laittaa paneelit kiinni. Johdotukset onnistuivat nopeasti, koska paneeleissa oli pikaliittimet valmiina. Johdotus tuli suojattuna pintavetona katolta alas ja siitä kellaritilan kautta sähkökeskukseen. Reikiä ei tarvinnut edes tehdä, koska talosta sattui löytymään reiät valmiina.

Vaikka Mökille sähköt auringosta ja tuulesta – Rakenna itse -kirja käsittelee pääosin mökkijärjestelmiä, ovat mukana myös verkkoonliitetyt järjestelmät ja mm. ohjeet luvituksen hoitamiseen asunto-osakeyhtiössä. Meidän taloyhtiössä se meni sujuvasti: tein kattavan esitteen niin hallitukselle kuin yhtiökokoukselle. Joitain tarkentavia kysymyksiä tuli, mutta palaute kokonaisuutena oli todella kannustavaa.

Aurinkopaneelien hintakehitys on ollut huimaa lähivuosina. Paneelien hinta on tippunut viidessä vuodessa 60-70 prosenttia. Aurinkosähköbuumi on käynnissä ympäri maailmaa – myös Suomessa.