Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Amerikkalaiset osakkeenomistajat vaativat ilmastotekoja • 13.5.2005uutisarkisto

Yhdysvalloissa osakeyhtiöt ovat saaneet ennätysmäärän ilmastonmuutokseen liittyviä osakkeenomistajien ponsilauselmia vuonna 2005. Tieto perustuu liike-elämän läpinäkyvyyttä ja ympäristöasioita ajavan sijoitusryhmittymä Ceresin sekä uskontojenvälisen liike-elämän sosiaalisen vastuun keskuksen ICCR:n (Interfaith Center on Corporate Responsibility) ilmoitukseen.

Erilaiset osakkeenomistajatahot ovat jättäneet 40 lauselmaa, joissa vaaditaan läpinäkyvämpää taloudellista päätöksentekoa ja suunnitelmia päästöjen leikkaamiseksi. Lauselmat on osoitettu yhdeksälle öljy- ja kaasulaitokselle, kuudelle teolliselle tuotantolaitokselle, kolmelle sähköntuottajalle ja kahdelle autonvalmistajalle. Nämä yhtiöt kuuluvat Yhdysvaltain merkittävimpiin kasvihuonekaasujen tuottajiin ja niiden toiminta on siten alttiina kansainvälisille markkinapohjaisille hiilidioksidipäästöjen rajoituksille.

Ceresin presidentti Mindy S. Lubber sanoo, että Kioton pöytäkirjan voimaantulo tekee vaatimuksista entistä ajankohtaisempia. “Sijoittajat ovat nyt huolestuneempia kuin koskaan, sillä päästöjen rajoitukset vaikuttavat toimintaan kautta maailman.”

ICCR:n presidentin Leslie Lowen mielestä useat yritykset ottavat ilmastonmuutoksen osakkeenomistajien takia vakavasti. “Toivon mukaan tämän johtaa ponsilauselmien raukeamiseen, kun yritykset suostuvat läpinäkyvämpään ilmastopäätösten tekoon ja ryhtyvät toimiin alentaakseen riskejä.”

Jätetyn 40 ponnen lisäksi osakkeenomistajat ovat neuvotteluissa kymmenien muiden yhtiöiden kanssa niiden toiminnasta ja läpinäkyvyydestä ilmastoriskien kohtaamiseksi.

Viime vuonna Yhdysvalloissa julkaistiin 22 vastaavaa lauselmaa. Öljy- ja kaasusektorilla 37 % osakkeenomistajista tuki lauselmia. Seitsemän pontta raukesi sen jälkeen, kun yhtiöt suostuivat ilmastoriskikartoituksiin ja sitoutuivat tarkasti määriteltyihin päästövähennyksiin.

Kanteiden nostaneiden osakkeenomistajien omistusosuus nousee yhteensä yli 250 miljardiin dollariin ja heidän joukossaan on osavaltioiden omistamia ja yksityisiä eläkerahastoja, kolme säätiötä, eettisiä sijoitusrahastoja ja joukko uskonnollisia rahastoja, jotka kuuluvat ICCR-järjestöön.

Connecticutin osavaltion rahastonhoitaja Denise Nappier mukaan ilmastonmuutoksesta johtuva sääntelymentaliteetti tuo mukanaan sekä riskejä että uusia mahdollisuuksia lukemattomille eri aloille. Yritykset voivat kärsiä vakavasti, jos ne eivät ota näitä riskejä ja uusia mahdollisuuksia vakavasti ja keskustele niistä osakkeenomistajien kanssa.

New Yorkilaisen tilintarkastajan William C. Thompsonin mukaan jatkuvasti lisääntyvä, luotettava tieteellinen todistusaineisto osoittaa ilmastonmuutoksen olevan totta ja ympäristösäännösten potentiaalisten vaikutusten ulottuvat kaikkiin teollisuudenaloihin. “Yritysten johdon ja hallitusten pitäisi määrätä päällikkönsä arvioimaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kertomaan niistä osakkeenomistajille.”

Useassa lauselmassa peräänkuulutetaan avoimempaa viestintää siitä, miten yhtiöt vastaavat ja valmistautuvat kasvaviin kasvihuonepäästöjen säännöstelyvaatimuksiin sekä kovenevaan kilpailuun. Exxon Mobil tekee tuotoistaan yli kolmanneksen Kioton pöytäkirjan hyväksyneissä maissa ja siltä perätäänkin, kuinka se aikoo päästä pöytäkirjassa asetettuihin tavoitteisiin.

Fordia ja General Motorsia vaaditaan selittämään, miten ne aikovat pysyä kilpailukykysinä jatkossa, kun ajoneuvoihin kohdistuvat päästöleikkaukset kasvavat, kuten esimerkiksi Kaliforniassa, koillisosavaltioissa, Kanadassa ja monissa muissa maissa on jo tapahtunut.

Sähköntuotanto, josta syntyy 39% Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöistä ja maailmanlaajuisesti 10%, on jo aiemmin saanut useita ponsia. Viime vuonna sähköyhtiöt American Electric Power, Cinergy, TXU ja Southern lupasivat osakkeenomistajilleen ilmastoriskiraportteja. Tähän mennessä ovat raportin ovat toimittaneet kaikki paitsi Southern.