Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Aasian-Tyynenmeren kumppanuusohjelma ei vähennä päästöjä merkittävästi • 8.2.2006uutisarkisto

Teknologiayhteistyöhön perustuva Aasian-Tyynenmeren kumppanuusohjelma ei leikkaa päästöjä merkittävästi. Tähän tulokseen tuli Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics -tutkimuslaitos (Abare) seurattuaan tammikuun alussa uuden kumppanuusohjelman ensimmäistä ministeritason kokousta Syndeyssä.

Kuuden Aasian ja Tyynen valtameren alueen valtion – Australian, Kiinan, Intian, Japanin, Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen – välinen kumppanuusohjelma (The Asia-Pacific Partnership on Clean Development and Climate) on saanut epäilyjä ja kritiikkiä osakseen. Sitä pidetään talouselämän sopimuksena ja yrityksenä viedä huomiota Kioton pöytäkirjasta. Kaikki ryhmän valtiot ovat merkittäviä hiilen tuottajia sekä käyttäjiä. Yhdessä ne tuottavat lähes puolet maailman kasvihuonekaasuista.

Kokouksen loppulausunnossa maat ilmoittivat tavoitteekseen jatkuvan talouskasvun takaamisen. Samaan aikaan tullaan yrittämään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä, mutta tämän tulee tapahtua kasvua vaarantamatta. Lausunnossa tunnustettiin myös fossiilisten polttoaineiden kantava asema ja tämän aseman jatkuminen nykyisten sukupolvien jälkeenkin.

Kumppanuusohjelman maat esittivät lausunnossaan pyrkivänsä mobilisoimaan investointeja puhdasta ja vähäpäästöistä teknologiaa varten kotimarkkinoiltaan ja ulkomailta sekä hyödyntämään parhaita mahdollisia keinoja tähän. Ryhmä aikoo kehittää puhtaampia teknologiaratkaisuja ja levittää niitä sitten kehitysmaihin.

Yhdysvallat ja Australia molemmat lupasivat 50 miljoonaa dollaria kumppanuusohjelman alaiseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen, johon kuuluisi muun muassa uusiutuvat energialähteet, hiilivoiman päästöjen alentaminen ja paljon energiaa kuluttavien teollisuudenalojen energiankulutuksen vähentäminen.

Australian ulkoministerin Alexander Downerin mukaan kumppanuusohjelman teknologiasiirrot ja muut toimet voivat vaikuttaa päästöihin siten, että ne olisivat vuonna 2050 30% vähäisemmät kuin ilman näitä toimia. Dawner katsoo tämän merkittäväksi panokseksi ilmasto-ongelman ratkaisussa.

Vaikka tässä tavoitteessa onnistuttaisiinkin, kaikki ilmastopäästöt tulisivat kaksinkertaistumaan vuoteen 2050 mennessä. Australian WWF:n johtajan Greg Bournen mukaan kumppanuusohjelman tiedonanto on harhaanjohtava: mainitulla tavoitteilla ilmasto lämpenisi neljä astetta, vaikka kahden asteen lämpenemistä pidetään yleisesti erittäin vaarallisena.
 
Kumppanuussopimuksen kahdeksan työryhmää aloittivat toimintansa heti kokouksen jälkeen ja seuraava ministeritason kokous järjestetään ensi vuoden alussa.

Abaren raportti