Huom! Tämä sivusto on arkistoitu 1/2020, eikä sitä enää päivitetä.

Hiilivapaa kuunnelma1

Onko se Ilmastonmuutoksen käsikirja liftareille? Knalli ja ilmastonmuutos? Ei, se on Hiilivapaa kuunnelma, osa 1.

Kuinka käy maapallon edustajien, kun Yhdistyneiden planeettakuntien välitystuomioistuimessa nostetaan pöydälle Telluksen lämpötilan nouseminen? Mitä sanoo herra tuomari päästökiintiöistä? Entä öljynporauksesta sulavan napajään alta?

Rooleissa ovat Olli Mononen (tuomari) sekä Rami Saarijärvi ja Jaakko Väisänen (ihmiset). Kuunnelman on käsikirjoittanut Teemu Palosaari. Teemu Palosaari on Tampereen yliopistolla Arktisen alueen politiikkaa tutkiva tutkijatohtori, joka iltaisin tekee käsikirjoituksia lastenohjelmiin.

Kuunnelmaa ei ole tuotettu Ilmari-hankkeelle, mutta olemme saaneet luvan sen käyttöön ja levittämiseen. Kuunelmaa voisi esimerkiksi yläkoulussa käyttää tunnin introna seuraavissa teemoissa: uusiutuvat/uusiutumattomat energialähteet, päästökauppa ja hiilivapaa yhteiskunta. Kuunnelma tarjoaa materiaalia ilmastonmuutoksen etiikan pohtimiseen. Kuunnelma sopii myös tunnin kevennykseksi tai vaikkapa aamunavaukseksi. Kuunnelmaa ei ole tarkoitettu tiukan tieteelliseksi vaan ajatusten herättäjäksi, oivallusten antajaksi ja keskustelun avaajaksi.