Kiotosta uuteen sopimukseen

5.12.2012

Dohassa ilmastokokouksen ilmapiiri on tihentymässä korkean tason keskustelujen alkaessa. Ministeri Niinistö piti tänään keskiviikkona hyvän ja selkeän viestin sisältävän puheenvuoron Suomen puolesta.
 
Kioton toista velvoitekautta koskevassa neuvottelussa todettiin juuri äsken virkamiesvastuulla käydyn valmistelun olevan nyt lopuillaan ja vetovuoron siirtyvän ministereille. Ministeritasolle siirtyy paljon keskeisiä kysymyksiä. Odotetusti avainkohdat toisen kauden kestosta, kuuman ilman kohtalosta, mahdollisesta EU:n ajamasta välitarkistuksesta ja kelpoisuudesta osallistua mekanismeihin jäävät aivan loppuun.
 
Mielenkiintoinen keskustelu on käyty kuuman ilman osalta. Ensimmäiseltä kaudelta periytyvien päästöoikeuksien suhteen EU:n sisällä Puola ja muista Venäjä ja Ukraina ovat tehneet kaikkensa saadakseen siirrettyä kaiken toiselle kaudelle. Päästöikeudet nähdään valtion omaisuutena, johon muut eivät voi kajota.
 
Ilmastopolitiikan näkökulmasta asia on selvä, siirtyvien päästöoikeuksien voimakas leikkaaminen parantaisi huomattavasti mahdollisuuksia pitää kiinni kahden asteen tavoitteesta. Kuuma ilma on ollut kokouksessa esillä muutoinkin, sekä tapahtumia että tempauksia on järjestetty asian nostamiseksi agendalla.  Selvää on, että siirtyviä päästöoikeuksia leikataan merkittävästi, mutta kuinka paljon? Tästä jotkut maat kuitenkin selvästi odottavat ylimääräistä joululahjaa itselleen.
 
Monet maaryhmät pyrkivät myös laittamaan kovasti painoa Kioton toisen kauden ambitiotasolle. Aito halu voimakkaaseen panostukseen on erittäin ymmärrettävä. Esitykset toisen velvoitekauden päästövähennystavoitteiksi vaihtelevat kuitenkin reippaasti. EU:n esittämä väliarviointi IPCC:n seuraavan raportin julkistamisen jälkeen olisi luontevinta. Tämä prosessi voidaan hoitaa aivan hyvin uuden sopimuksen neuvottelujen yhteydessä. Uudesta sopimuksesta tulee muodostumaan entistä selkeämmin seuraavien kokousten pääaihe, kunhan tästä Kioton toisesta kaudesta nyt päästään yhteisymmärrykseen.

Vesa Vuorenkoski, elinkeinopolitiikan asiantuntija, Akava