VIDEO: Maailmaa on ennenkin muutettu

http://www.youtube.com/watch?v=bV7NtGSVVqc

MUMMO (puhelimeen):
-“Haloo.

VENNI
-“Moi mummo, mä täällä! Hauskaa syntymäpäivää!”

MUMMO:
- No hei ja kiitos kiitos! Miten sinun matkasi on sujunut?

VENNI:
- Tosi hyvin! Oon tavannut ihan mahtavia tyyppejä ja nähnyt tosi kiinnostavia juttuja!

MUMMO:
- Sepä hauskaa!

VENNI:
- Oon miettinyt paljon. Oon alkanut vähän ajatella, että tulevaisuuteen voi ehkä vaikuttaa”

MUMMO:
- “No tottakai voi! Niin on aina tehty! Muistan hyvin sen ylpeyden, jolla minun mummoni kertoi ensimmäisestä kerrasta, kun hän sai äänestää eduskuntavaaleissa. Se tapahtui vuonna 1906 ja hän oli silloin 35-vuotias.”

VENNI:
- ”Miksi hän niin vanha oli?” ”

MUMMO:
- Sitä ennen naisilla ei ollut äänioikeutta. Monet ajattelivat, että joudutaan tuhon tielle, jos köyhät ja naiset saavat äänestää. Asia muuttui ensimmäisenä Uudessa-Seelannissa ja suomalaiset naiset saivat äänioikeuden kolmantena maailmassa. Se kuulemma oli suurelta osin kansalaisliikkeiden ansiota.” 

VENNI:
- ”Oho!”

MUMMO:
- ”Nii-in. Sen jälkeen maailma on mullistunut kun päätettiin että kaikki pääsevät peruskouluun ja saavat terveydenhoitoa, vaikka se maksaa paljon. Nämä nyt ihan tavallisilta tuntuvat asiat olivat silloin valtavan suuria muutoksia.”

VENNI:
-”Hmmm, no voiko olla sitten niin, että ilmastonmuutos voitais jotenkin vielä torjua?”

MUMMO:
--“Et kai sinä ole ruvennut siellä matkoillasi uskomaan siihen ilmastonmuutokseen? Amerikassa ministeri sanoi ihan hiljan että se on hölynpölyä koko juttu, ei semmosta ole olemassakaan. Ilmasto on aina muuttunut, ei sille ihminen voi mitään tehdä. ”

VENNI:
- “Mummo! Tiedätkö sinä mitä ilmastonmuutos edes tarkoittaa?”

MUMMO:
-“No... se nyt on semmonen... jotain luonnonsuojelijoiden hömpötyksiä… en minä tiedä, mutta ei se meille se asia kuulu.”

VENNI:
- -“Mutta mitä siinä tapahtuu? Jos et sinä mummo edes sitä tiedä, niin miten voit tietää pitääkö sille tehdä jotain vai ei? Justiin sanoit että maailmaa pitää muuttaa. Mummo nyt kuuntelet kun minä kerron mitä ilmastonmuutoksessa tapahtuu.”